Jump to content

Süss a szorongás ellen!

2019. 01. 10. 19:00

Nemcsak a munkahelyen kell kötelezettségeket teljesítenünk, hanem otthon is. A női otthoni tevékenységek közé tartozik a takarítás, sütés-főzés, gyerekek ellátása, velük való foglalkozás.

Véget értek az idilli ünnepi napok, újból benne találjuk magunka a tevékeny hétköznapokban. Csakhogy sokaknak az ünnep sem a pihenésről szólt, hanem sokkal inkább a konyhai teendők elvégzéséről, hiszen érkeztek a vendégek, de még vendégek nélkül is ételt kellett tenni a család elé. Egy nőnek feladata a konyhai munkák elvégzése, beleértve az ételek elkészítésén túl a mosogatást, terítést is. Ha csak alkalmanként kellene a konyhában megmutatnunk magunkat, biztosan sokkal nagyobb élvezetet okozna a főzés minden mozzanata, de valljuk be őszintén, egy megterhelő nap után semmi vágyunk sincs hazaérkezve a gáztűzhely elé állni és főzni. Mégis nagyon sokan kényszerülünk erre a megoldásra.

Ünnepi alkalmakra, de csak úgy, édesség iránti vágyunk kielégítéskor is szánhatunk süteménysütésre időt. Van, amikor elfog a vágy, hogy jó lenne valamiféle süteményt készíteni, de a rohanós hétköznapokon ez kevésbé vágyálmunk. A hétvégéink is általában programokkal telítettek, de ez mégiscsak jobb alkalom arra, hogy süteményt süssünk a családnak. Ekkor talán még azt is elmondhatjuk magunkról, hogy némi kedvet is érzünk magunkban.

Az ünnepi időszakot magunk után tudva a legtöbb háziasszony elmondhatja magáról, hogy sorra készültek a különféle sütemények. A legtöbbjének elkészítése kötelező volt, hiszen vendégek érkeztek, de ha mi voltunk a meghívottak, nem mehettünk üres kézzel. Az otthoni készítésű sütemény mindig sokkal kedveltebb, mint a bolti készítmények, de ezentúl még stresszmentesítő is lehet.

A televízióban láthatjuk, hogy hány főzős műsor van, amely arra enged következtetni, hogy főzni öröm. És valóban jó is, ha nem az ezernyi feladat mellé kell azt is beszúrni.

Sokfelől kapjuk azt az ösztönzést, hogy legyen hobbink, mert az kikapcsol, értelmet adhat az életnek, elterelheti a figyelmünket bajainkról. Nagyon sokan négy fal között élik napjaikat, kert híján nem tudnak kertészkedni, barkácsolni, így a leginkább megfelelő tér arra, hogy valamit alkothasson az ember, az a konyha.

Vannak köztünk olyanok, akik a hobbijukat tényleg a sütésben, főzésben találják meg. Nem véletlenül, hiszen a sütéshez ki sem kell otthonról mozdulni, csak az alapanyagokat kell beszerezni, és máris indulhat a kísérletezés, a kreatív alkotás. Sokan lelik örömüket a süteménysütésben, hiszen az édességért mindenki rajong. Míg a főzés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk normálisan működjön, addig a sütemények sütése inkább hobbinak minősíthető. A sütisütéssel nemcsak azokat láthatjuk el finomsággal, akiket szeretünk, hanem kedvezünk saját magunknak is. Már az előkészület jó érzéssel tölthet el, de egyben nagyfokú odafigyelést, koncentrációt igénylő feladat is. Míg kimérjük a hozzávalókat, kavargatjuk a tésztát, addig eltereljük figyelmünket bármilyen jellegű problémáinkról, oldódik bennünk a feszültség. Jó érzéssel tölt el ugyancsak, amikor a sütőbe betoljuk a tepsit, és annak látványa is, amikor a tészta szépen növekszik, pirul. Az otthont kellemes illat lengi be, és ugyancsak jó érzés, amikor a kihűlt sütit felszelhetjük, felkínálhatjuk. Az elismerő szavak, az evés közben kiadott hangok mind örömmel tölthetnek el, és az idegrendszerünk is megpihenhet sütés közben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)