Jump to content

A karcsúság garancia a boldogságra?

2019. 01. 25. 19:00

Életünket meghatározza az, hogyan élünk. Életmódunk kihat az egészségünkre, a lelkületünkre, a mindennapjainkra.

A külsőség korunkban nagyon fontos, hozzátartozik ahhoz, hogy az éppen ideális vagy még inkább a szép kategóriába besorolhatóvá váljunk. Legalábbis úgy gondoljuk, hogy ha fizikai megjelenésünkben olyanok vagyunk, amelyet mások és mi magunk is szépnek látunk, akkor garantált a boldogság. A túlsúly egyáltalán nem a szépségről árulkodik, és pláne nem az egészségről, hiszen a lerakódott zsírréteg többféle egészségügyi problémát okozhat.

A túlsúlyos testben csodás lelkek találhatók, emberi mivoltunkat tehát egyértelműen nem a kinézetünk és a súlyunk befolyásolja, de nem is a ruha. Van az a közmondás, hogy nem a ruha teszi az embert, amellyel egyet is értünk, mégis fontosak a legtöbbünk számára, hogy ne csak igényes és divatos darabokat húzzunk magunkra, hanem annak méretét is lecsökkentsük. A fogyást nemcsak a mérlegen látható szám alapján realizáljuk, hanem a ruhaméret csökkenésén, ahogy a hízást is.

Nem a súlyunk befolyásolja az életünk boldogságát, azonban az egyértelmű, hogy a nagy túlsúly megbillentheti az egészségünket és betegségekkel küzdve kevésbé látjuk szépnek az életünket. Emiatt mégiscsak érdemes foglalkozni az étrendünkkel, az életmódunkkal, és módosítani azon, hogy előnyére változzon szervezetünk működése. Nehéz azonban ebben a világban élni, mert még ha némi túlsúllyal is küzdünk, a média folyton tudatosítja bennünk, hogy a vékonyaké a világ, ők a szépek. Az S-es és az XS-es méret az ideális, minden más egyre távolabb van a szépségtől. Ehhez igazodva jelennek meg a csodás fogyást eredményező termékek, és mindezt úgy lehet elérni, hogy csak bogyókat kell lenyelnünk. Lehet, hogy tényleg segíthet a tabletta, de nulla mozgással a kilók visszakúszhatnak, és a rövidke boldogság is elillan.

A tartós fogyáshoz életmódváltás szükséges, amelybe az aktív mozgás is beletartozik. Aki képes arra, hogy addigi életvitelét egy jobbra, egészségesebbre cserélje, valószínűleg súlyt is fog veszíteni, és ez esetben a fogyással, az alakváltozással együtt járhat a boldogság is, de kár lenne azt hinni, hogy a fogyástól garantálttá válik a boldogság állapotába jutni.

Ha nem az ideális testsúlyt célozzuk meg, hanem jóval a saját alkatunkhoz, csontozatunkhoz mért kisebbet,  akkor azt drasztikus ételmegvonással, önkínzással elérve elérhető lesz, de a testünk folyton küzdeni fog azért, hogy visszaálljon a rend. Már az önsanyargatás sem okoz örömet, és az így elért súlycsökkenés is csak addig, amíg tartani tudjuk. A súlyvesztés és a fogyás tehát nem garantálja a boldogságot sem, de az a felismerés, hogy egyes mozgásforma nem nekünk való, vagy egy diéta szinte önkínzásnak minősül számunkra, az felszabadíthat, mert közelebb kerülünk ahhoz, hogy mi lenne a megfelelő fogyási módszer.

Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy ne tegyünk az egészségünk érdekében. Próbáljuk elfogadni magunkat. Amennyiben nem érezzük jól magunkat saját bőrünkben, akkor forduljunk az egészségtudatos életmód felé. Öltözködéssel és a testünk tiszteletével akkor is jól érezhetjük magunkat, ha nem vagyunk soványak.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)