Jump to content

Időjárásban (is) a boldogság és a rosszkedv

2019. 02. 08. 19:00

Rossz a kedved? Mindig keressük annak okát. Sokszor egy történés váltja ki a hangulatot, ám, ha erre sem lehet fogni, akkor szinte biztos, hogy az időjárást okoljuk azért, mert valami nem úgy ment, mint kellene, rossz a hangulatod.

Sok minden befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat. Ahogy fejfájás esetében is gyakran a frontokra és az időjárás változásra fogjuk, úgy a hangulatunk változása esetében is az időjárásra fogjuk azt. Való igaz, hogy az érzelmeink alakulását befolyásolhatja az időjárás. A napfény hatására boldogabbnak érezhetjük magunkat, de a túlzott meleg lustává, kedvetlenné, akár agresszívvá is tehet. Az időjárás hat az észlelésre, a figyelemre, a gondolkodásra, befolyásolja a reakcióidőnket és van, hogy nehezebben vagy épp könnyebben hozunk ítéletet, döntést.

Nehéz nyugodtnak maradni bizonyos helyzetekben, mégis sokat nyerhetünk, ha sikerül magunkat lenyugtatni, átgondolni a történteket és annak megfelelőn higgadtan cselekedni. Érzéseinket azonban sokszor nehéz irányítani, mert hatnak ránk külső tényezők. Még kellemetlenség esetén is jobb, ha tudjuk, hogy miért vagyunk rosszkedvűek, mert akkor arra is lehetőségünk van, hogy valamit tegyünk azért, hogy jobb legyen. Vannak azonban időszakok, amikor meg sem tudjuk magyarázni, hogy miért olyan rossz a hangulatunk, mégis búskomorak vagyunk, és úgy érezzük, hogy semmi sem jó. Türelmetlenek vagyunk magunkkal, a közelünkben lévőkkel, az életünkkel is. Ha tényleg semmi olyan nem történt, ami ezt kiválthatta volna nincs más, az időjárásra fogjuk.

Az időjárás miatti hangulatváltozást már mindenki megtapasztalhatta magán. Mintha a semmiből, legbelülről, eltemetett emlékeinkből kúsznának elő félelmeink, vagy egyszerűen csak olyan kusza és rossz gondolatok cikáznak agyunkban, amelyek teljesen letaglózhatnak.

A téli időszakot még nem tudhatjuk magunk mögött annak ellenére, hogy már egyre közelítünk a tavaszhoz. Még kicsit várni kell, és az idő is ezt mutatja, de a nappalok egyre hosszabbak, és a napsütés is gyakoribbá fog válni. A napsütés nélküli időszakban az ember hajlamosabb a depresszióra, rosszkedvre. A kevés napfény miatt kevesebb is a testünk melatonin hormon termelése, amely a boldogság érzését is elősegíti bennünk.

Nemcsak a napfény mennyisége befolyásolja az érzelmeinket, hanem a szélsőséges időjárás. Lehet az tomboló hóvihar, vagy a hihetetlen forróság, de jobban odafigyelünk embertársainkra, az állatokra is, vagyis megnő az empátiánk. A szélsőséges időjárás okozta katasztrófák esetén pedig az emberek összefognak, akár társadalmi, akár kisebb közösség szintjén.

Habár a tavaszt mindenki várja, és a természet újraéledése, az enyhébb idő, a több napfény energiát is ad, de el is vehet. A tavaszi fáradtság is úrrá lehet rajtunk, de ezt le lehet küzdeni. Azt hinnénk, hogy a tavasz mindenkiben felébreszti az életigenlést, hiszen a szerelem is nagyobb lendületet vehet ilyenkor, de kevesen tudják, hogy az öngyilkos gondolatok is eluralkodhatnak egyesekben. Az életüket eldobni kívánók száma tavasszal szokott megemelkedni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)