Jump to content

Ki számít igazán kreatívnak?

2019. 02. 26. 08:00

Az ember alapjában véve kreatív. Nézzük csak meg a gyerekeket! Mégsem lesz mindenkiből híres színész, zenész, festő és még sorolhatnánk. Mégis mindenkiben ott szunnyad a kreativitás, csak meg kell találni azt, hogy miben nyilvánul az meg.

Sokan szeretnek írni, annak ellenére, hogy életükben talán egy könyv sem jelenik meg kiadásban. Mások énekelni szeretnek saját otthonukban úgy, hogy azt más nem is hallja. Mások sportokban jeleskednek, de sosem jutnak el az élsportig.

Azt azonban mindenki elismerheti, hogy vannak az áltagosnál sokkal kreatívabb emberek is, akik ha jól menedzselik magukat (vagy találnak maguknak valakit, aki intézi a menedzselést), akkor érvényesíteni is tudják tudásukat.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus nem szeret egy sémát ráhúzni a kreatív emberekre, azonban egy valami mindegyikükre jellemző, és ez a komplexitás, mert a kreatív személyek átlátják a helyzetet és képesek nagyon gyorsan reagálni a változásokra úgy, hogy ettől még nem mutatnak semmi olyan elítélendőt és furcsát, amely a más emberekben ellenszenvet váltana ki.

Az igazán kreatív emberek egyben magas intelligencia hányadossal rendelkeznek. Ez úgy tűnik, hogy feltétele a kreativitásnak és emellé rá tudnak csodálkozni a világ dolgaira úgy, mint a gyermekek. Ennél fogva azt is mondhatjuk, hogy a kreatív emberek naivak is. hasonlíthatjuk őket a gyerekekhez is, akik kíváncsiak a világra, és felfedezni igyekeznek azt. Ez a kíváncsiság hajtja a kreatív személyeket is és jellemző lehet rájuk a könnyedség, játékosság is.

A kreativitás nem létezhet a fantázia és a képzelet nélkül. Fantáziálni, álmodozni mindenki tud, de a kreatív személyekre ezentúl az is jellemző, hogy földhözragadtan is képes gondolkodni. De nemcsak ennek kettőssége jelentkezik a kreatív személyek esetében, hanem megmutatkozhat bennük az introvertált, befelé forduló személyiségtípus ugyanúgy, mint máskor az extrovertált jellemzők.

A kreatív személyek nyitottak a világra, befogadóak, de ez a nyitottság sebezhetőbbé is teszi őket, vagyis nem feltétlenül örömforrás lehet ez. Ám maga az alkotás örömmel tölti el a kreatív személyiségeket, viszont nehezen viselik el, ha az alkotásuk nem és el sikereket, vagy ha alkotói válságban szenvednek.

A kettősség a büszkeség és a szerénység együttesében is megmutatkozik, mert a kreatív személyek nem fennhéjázók, szerények, mégis van bennük büszkeség, hogy szellemi vagy egyéb alkotásukkal hozzájárultak a világ jobbá tételéhez, művészetéhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)