Jump to content

Számolj negyvenig, majd számolj tovább!

2019. 02. 28. 19:00

A gyerekek számára a harmincéves ember látványa óhatatlanul is a "Csókolom!" köszönési formát válthatja ki. A gyerekek máshogy érzékelik az időt és számukra a negyvenesek már öregek.

A negyvenesek nem öregek, de már nem is a fiatal korosztályba tartozók. Negyven évesen már a legtöbbeknek kialakult a karrierje, megtalálta számítását a világban, emellett már családot tudnak felmutatni. Ez természetesen a nagy átlag, de mindig vannak, akik rendhagyóan később alapítanak családot.

Azzal sincs semmi baj, azonban el kell fogadni azt, hogy ha betöltöttük a negyvenet, az nemcsak a lelkünkben hagy nyomot. Az nemcsak olyan lélektani határ, amikor azzal számolunk, hogy életünk felét már leéltünk, hanem tényleges testi, fizikai változáson megyünk át.

Életünk során többször változik az egész szervezetünk, és ez a hormonoknak köszönhető. A kisgyermekkor látványos változásokkal jár, de a kamaszkor sokakban hagyhat nyomot. A negyvenet betöltők is változásokat tapasztalhatnak. A kor egyik igencsak látványos megnyilvánulása lehet, hogy eleinte csak vékonyka és halovány ráncok tűnnek fel a szem és a száj környékén, majd ezek száma gyarapodhat, a vonások mélyülhetnek. Nemcsak a ráncok tűnnek fel az arcon és máshol is, hanem a bőr állapota is megváltozik. Igaz ez mindkét nem esetében. Gyorsabban elveszíti vízkészletét a bőr, ezért gyorsabban kiszáradhat, és ezáltal a ráncok is látványosabbak lehetnek. A folyadékpótlás és a bőr hidratálásával csökkenthető ez az állapot.

Negyven éves korunkra már lehet, hogy észrevesszük, látásunk nem a régi. Túl messzire kell tartani a tárgyakat magunktól ahhoz, hogy olvashatóvá váljanak az apró betűk, vagy éppen az orrunkhoz kell emelni, hogy lássunk valamit. Korral járó, és aki még szemet megerőltető foglalkozást is űz, annak fontos, hogy orvost keressen fel a jobb látás, és a látásromlás elkerülése érdekében.

A ráncok felfedezése sokakat üt szíven és hasonló érzést válthat ki az is, ha észrevesszük az első ősz hajszálak megjelenését. A hajfesték elrejti a nem kívánt fehér szálakat, de van, akinél jóval negyvenéves kora előtt feltűnnek az ősz szálak. Pontosan ilyen férfiak esetében a kopaszodás is. Érdemes utánanézni annak, hogy a szüleink esetében ki mikor őszült, kezdett kopaszodni, mert nagy eséllyel következhet be nálunk is akkor.

Nemcsak a sok és sokféle elvárás, a kötelezettségeink miatt lehetünk feledékenyek, hanem ez korral is járhat. Való igaz, hogy az életmódunk, a stressz, a depresszió is okozhat feledékenységet, de a hormonszint változása is felelős lehet ezért.

Ne csak a kor negatívnak ítélt változásait vegyük észre, hanem a jót is. A negyvenes nők többsége negyvenesen találja meg önmagát, és az önbizalmuk is ilyenkor a legnagyobb. Férfiak esetében nem feltétlenül igaz ez.

Habár felfoghatóvá válik, hogy telnek az évek, már fiatalnak sem mindenki mondja magát negyvenévesen, jelentkezhetnek esztétikai problémák is, de a testünk ellenállóbbá is válhat az évtizedek alatt ért baktériumok- és vírustámadásoknak köszönhetően, azaz erősödik az immunrendszerünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)