Jump to content

Csupán egy kis figyelmesség

2019. 03. 06. 19:00

Közeleg a nőnap, és ez egy olyan alkalom, amelyről a férfiak többsége nem szokott megfeledkezni a hölgyekről. Apró figyelmesség a gyengébb nem minden tagjának kijár március 8-án.

A múlt század elején "harcolták" ki a nők, hogy egy nap az ő napjuk legyen. Mára már nemzetközi szinten megemlékeznek március 8-án a nőkről, de ez korántsem egy békés döntés következménye, hanem politikai, szakszervezeti megmozdulások eredményeként alakult így.

Az Amerika Egyesült Államokban 1857. március 8-án a textiliparban dolgozó nők léptek New York utcáira, hogy magasabb fizetést harcoljanak ki maguknak. A nemzetközi munkásmozgalom fejlődése a nőkre is nagyobb figyelmet fordított. Az I. és a II. Internacionálé kongresszusain határoztak a nők hivatalos munkavégzéséről, a nők jogairól. Ennek köszönhetően 1909-ben már létezett a nőnap, igaz akkor még csak Amerikában. Minden február utolsó vasárnapja volt a nőknek szentelve. 1911-től már Ausztriában, Dániában, Németországban, Svájcban megtartották az első nemzetközi nőnapot, amihez már 1913-ban hazánk is csatlakozott.

A férfiak többsége hadilábon áll a különleges dátumok megjegyzésével, így az évfordulók, találkozások, eljegyzés, esküvő időpontjának megjegyzése gondot okozhat a családi béke fenntartásában. A nőnap azonban az a naptári nap, amelyet nem nehéz megjegyezni, még a férfiak számára sem, és a média is tesz arról, hogy az erősebb nem tagjai ne feledkezzenek meg a hölgyekről.

Vannak ünnepek, amelyeket kevésbé komolyan kezelünk, de a nőnap nem tartozik ezek közé. A férfiak megemlékeznek ezen a napon hölgy családtagjaikról, barátaikról, munkatársaikról és talán még a kiszemelt hölgyet is könnyebb ilyenkor megkörnyékezni, gyengéden jelezni tetszésüket.

A nemzetközi nőnap értelmében minden nőnek, lánynak kijár a tisztelet. Természetesen nem szabad csakis erre az egy napra koncentrálódnia, de nem árt, ha az évnek egy napja ünnepélyesebb kereteket ad a női nem tiszteletének.

A nőnap nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a férfiak tiszteletük fejezzék ki, és nem is csak egy jó módja annak, hogy szeretetüket kifejezzék, hanem az esetleges nézeteltérés tisztázására, a békülésre is nagyobb a lehetőség.

Egy jó szó, ölelés, kedves gondolatok, apró figyelmesség elég ahhoz, hogy a lányok, a nők megtisztelve érezzék magukat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)