Jump to content

Bizalom nélkül mi marad?

2019. 03. 12. 19:00

Mi a legfontosabb a családi, baráti vagy párkapcsolatokban? Az őszinteség, a bizalom... Közhelynek tűnő, de ez teheti működővé és hosszú távúvá a kapcsolatainkat.

Nem kell és nem is szabad mindenkiben megbíznunk, hiszen mindenki más, más nézőpontokkal rendelkezik, így ami számunkra elfogadható, azt nem mindenki vallja úgy. Ebből nézeteltérések adódhatnak. Az emberi természet már csak ilyen. Nem bízol meg nagyon senkiben? Csak a legszűkebb családtagjaid, a párod és a barátaid azok, akiknek adsz a szavára? Netán olykor még bennük is kételkedsz? Lehet, hogy benned van a hiba. Ezen gondolkodtál?

Hinnünk kell abban, hogy az emberek nem rosszak eredendően, és nem azzal a szándékkal kelnek fel, hogy aznap szánt szándékkal keresztbe tegyenek valakinek, ártsanak másoknak. Ennek ellenére mégis megrendülhet a bizalmunk.

Bizalom nélkül mit sem érnek a kapcsolataink és az álmaink. Aki rájött már arra, hogy az őszinteségen alapuló gondolkodás és az ez alapján tartott kapcsolatok mennyivel könnyebben működnek, hiszen nem kell emlékezni hazugságokra, az a személy valószínűleg békében van önmagával. Csakhogy nem mindenki így működik. Ha a lelkünk nyugodt, mert harmóniában vagyunk önmagunkkal, akkor nemcsak őszinték vagyunk magunkkal, de másokkal is, és a bizalmunk is sokkal nagyobb. A bizalom tehát saját magunkból ered, és azt kifelé is mutathatjuk.

Nem mindenki ilyen őszinte magával és a környezetével, ami a benne rejlő bizalomhiányból eredeztethető.

A gyerekek naiv és tiszta személyiségek, akiket a környezet nevelget, irányít és farag. Attól függően, hogy milyen családban nevelkedik egy gyermek, mennyire rombolják le a bizalmát a más emberekkel, a világgal szemben, úgy fog viszonyulni a környezetéhez. A gyerekek eredendően nagy bizalommal vannak minden és mindenki iránt. Bennük még maximális szintű a bizalom. Kénytelenek vagyunk gyermekkorunkban megbízni a szüleinkben, hisz rájuk vagyunk utalva. Sőt nélkülük életképtelenek vagyunk jó sokáig. Bennük van minden bizodalmunk. Azok a gyerekek azonban, akiket nem szeretetben nevelnek, elhanyagolják őket fizikailag és érzelmileg egyaránt, kivész belőlük a bizalom, de talán még az élet is.

A bizalmat nehéz kiépíteni, ha az alapok is gyengék, de nem lehetetlen. Szerencsés az, aki szerető családba születik, és még szerencsésebb az, akiben folyton építik a bizalmat, mert az élete így könnyebb lesz. A nehézségek ugyanúgy jelen lehetnek az életben, de ha vannak körülöttünk olyanok, akikkel meg tudjuk osztani a problémáinkat, már enyhíthetünk a lelki terheken, és talán még segíteni is tudnak. A bizalomnak kölcsönösen kell megnyilvánulnia ahhoz, hogy ne csak az kapok része, hanem az adok is működjön.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)