Jump to content

Rajongás egy szinten és afelett

2019. 03. 19. 19:00

Mindenki számára létezik legalább egy olyan személy, akire felnéz, és úgy tekint rá, mint követendő példa. Ezzel a személlyel ápolhatunk közvetlen kapcsolatot és úgy is felnézhetünk valakire, hogy sohasem találkoztunk vele személyesen.

A példaképek szükségesek az életünkben, és talán nincs is olyan, akinek legalább egy valakiért ne rajongott volna. Ez az állapot főleg a kamaszkorra jellemző, de mindig szükség van olyan személyre, aki inspirálhat, ösztönözhet, akire felnézhetünk. Rajonghatunk hírességekért, akiket követhetünk az interneten, és attól függően, hogy mivel foglalkozik megjelenhetünk versenyén, fellépésén, koncertjén. A rajongók szeretnek autogramot kérni, nem maradhatnak el a közös képek sem, ám ehhez nemcsak szerencse szükséges, hanem nagyfokú elszántság, és rajongás is.

A legtöbb esetben ugyanis csendben, otthonról is rajonghatunk valaki(k)ért, de ez a fajta rajongás akár kórosabb méreteket is ölthet.

Valakiért rajongani teljesen elfogadott. Sőt tinédzserkorban szükségszerű is, hiszen a személyiségfejlődéshez hozzátartozik. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tinik legtöbbje rajongással imád egy-két hírességet, és szabadon álmodozhatnak, hogy ők ezzel a hírnévvel mihez kezdenének. A sztárok iránti rajongás mellett azonban olyan ideálok is feltűnnek a fiatalok közelében, akik valós és elérhető útmutatást nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik éppen keresik a helyüket a világban. A tinikor ugyanis az az életszakasz, amikor nagy filozófiai kérdésekre keresi a választ. Amikor önmagukban nem találják meg erre a választ koruk és tapasztalatlanságuknál fogva, nagyon is jól jöhet egy felelős, felnőtt személy irányadása. A kamaszkor azonban a hormonok szintjének változásával is jár. Ebben a korban szeretnék megtalálni önmagukat, ám az út egy hosszabb folyamat és saját hiányosságaik pótlásához a nagy ideálok személyiségét igyekeznek felhasználni. Idővel a rajongás csökkenhet, és persze valamilyen szinten akár egész életüket végigkísérheti az ideál követése, kedvelése, de van, hogy saját személyiségük erősödésével, önmaguk megtalálása után már erre nincs szükségük. A példaképeket legtöbbször nemcsak a külső, esztétikai megjelenés alapján választják maguknak a tinik és a felnőttek sem, hanem ahhoz szükség van a belbecsre, a tehetség megítélésére is.

Az ideálok tehát fontosak az életünkben és nemcsak fiatal, tapasztalatlanként, hanem már érett személyiségként is, azonban a rajongásnak szélsőséges megnyilvánulási formái is lehetnek. A beteges rajongással a híresség életét meg lehet keseríteni, és hihetetlen dolgokra képesek az elvakult, fanatikus imádók. Az ilyen személyek esetében a hírességek élete utáni vágyakozás betölti azt az űrt, amivel kénytelenek együtt élni. A rajongás elfajult változata rögeszmévé nőheti ki magát, amely veszélyes lehet a rajongó egészségére nézve is, valamint megfélemlítheti az ideált is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)