Jump to content

Mert apa is csak egy van

2019. 03. 28. 19:00

Ha a házasságra gondolunk, akkor azonnal egy fehér ruhába bújtatott menyasszonyt és egy elegáns öltönyt viselő vőlegény képe jelenik meg előttünk. Ha azonban a gyermekvállalásról esik szó, akkor egy pocakját büszkén viselő állapotos nő.

A születés az élet csodája, és amikor egy pár úgy dönt, hogy gyermeket szeretne vállalni, akkor életre szóló döntést hoznak. A nagyobb teher az anyán van, hiszen neki kell kihordania méhében magzatát és a szülés feladat is rá hárul. A baba születése után is leginkább az anya és a kicsi kapcsolatáról olvasunk és hallunk, hiszen a fejletlen újszülött életben maradása leginkább az anyától függ.

Tápláló anyateje csillapítja az éhséget, védelmet, vitamint biztosít kicsinyének, de ez nem jelenti azt, hogy az apa szerepe nem fontos. Mégis, erről jóval kevesebb cikket lehet olvasni, és kevesebbet is beszélünk erről.

Márpedig a jelenlegi családi kép egészen mást mutat, mint régebben mutatott. Míg néhány évtizeddel ezelőtt majdcsak elképzelhetetlen volt az, hogy az apa jelen legyen gyermeke születésénél, ma már sok pár esetében egyáltalán nem kérdés, hogy az apuka helye is a szülőszobában van. A családfő szerepét egyértelműen a férfi jelentette, hiszen munkájával és keresetével a fő családfenntartó volt, mára pedig a nők csak arra az időre esnek ki a munka világából, amíg otthon vannak pici gyermekeikkel. Korábban a nők a gyerekek neveléséért, a háztartás vezetéséért voltak felelősök, és a családban növekvő gyerekeket nemcsak az anya terelgette, hanem ebbe besegítettek a nagyszülők, idősebb testvérek, keresztszülők. Mára a nagyszülők szerepe is megváltozott, mert sokan még aktív kenyérkeresőként dolgoznak, és így kevésbé tudnak részt venni az unokák körüli tevékenységekben. A férfiak, az apák dolgoztak, és csak nap végén tudtak együtt lenni családjukkal, de ez mára változóban van. Még ma is a családfenntartó szerepét töltik be, de sokkal intenzívebben vannak jelen a családi életben mind fizikailag, mind pedig érzelmileg, éppen ezért kell többet beszélni, olvasni az apa-gyermek kapcsolat fontosságáról is.

Nemcsak az édesanya számára jelent nagyon sokat, hogy párja jelen van gyermekük születésekor, hanem az apának is hatalmas élményt jelenthet látni, ahogy gyermeke megszületik. Az anya-baba kötődése már a pocakon belül fejlődve megkezdődik, és ez a szüléssel, a gyakori érintkezésekkel csak tovább erősödik. Ilyen értelemben az apák eleve lemaradással indítják kapcsolatukat gyermekeikkel, így ahhoz is több időre lehet szükségük, hogy a kötődés erősödjön. A pici baba babusgatása, gondozása nemcsak az anya feladata lehet, sőt nem szabad az apákat kizárni ebből, mert hagyni kell az apát és a babát is összeszokni.

Nem kétséges, hogy az egészséges családi képet az apa, az anya és a gyerek(ek) jelenléte adja. Azokban a családokban, ahol az apa is sok időt tölt együtt gyermekeivel és a gyermekek gondozásában már a legelejétől aktívan jelen van, ott a gyerekek sokkal jobban viselik a stressz hatásait. Sőt ez még intelligencia hányadosukra is kihathat.

Az apák szerepe és fontossága nem megkérdőjelezhető, de az apáknak is sokkal intenzívebben kell részt venniük a gyermekeik mindennapjaiban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)