Jump to content

Ne aggódj! Tényleg nem kellene!

2019. 05. 15. 19:00

Az ember mindig találhat valamit, amin aggodalmaskodhat. Vannak közöttünk olyanok, akik a jajveszékelés helyett a probléma megoldásán ügyködnek, míg mások több energiát fektetnek abba, hogy aggódnak.

Tele vagyunk feladatokkal. Meg kell felelnünk olyan elvárásoknak, amelyeket a munkahelyünkön állítanak fel számunkra, és persze otthon is, amely szabályrendszer javát mi magunk határozunk meg. Ezenkívül még sokféle megfelelés vár ránk, nem csoda, ha olykor elkap az aggodalom.

Addig, amíg az aggodalmaskodás csak időszakosan, indokolt esetben jelentkezik, azzal együtt tudunk élni, felül tudjuk azt múlni, ám a túlzott aggódás már teljesen beépülhet a mindennapjainkba is, és már szorongásos állapotba kergethet.

Engedd el! Meditálj! Találd meg az aggódás oldását! Nagy és igaz szavak ezek, csakhogy ezt túlzott aggódóként nem biztos, hogy meg tudjuk oldani egymagunk. Ha mindenben csak a rosszat, vagy a lehetséges rossz kimenetelt fedezzük fel, akkor az aggodalom úrrá lehet rajtunk. Ami olykor jó és hasznos, az ha állandósul a mindennapjainkban, akkor felőrölhet és fizikai jelei is megmutatkozhatnak. Az aggódás cselekvésre késztet azért, hogy egy adott helyzetet megoldjunk. Ilyenkor a szervezetünkben megnövekedik a stresszhormon szintje, amely készenlétben tartja a testünket, hogy ha cselekedni kell, akkor a leghatékonyabban tehessük azt. Egy idő után azonban ez a hormonszint normalizálódik. Ám, ha ez túlzottan gyakorivá válik, akkor a stresszhormon szintje nem csökken, a vérnyomás megnő, a pulzussal együtt, és ez nagyon megterhelő a szívnek, az érrendszernek is. Az állandó feszültség pedig kockázatot jelent egyes betegségekre nézve, így nagyobb az esélye a stroke-ra, a szívrohamra.

Sőt még az izmokra is kihat, és a magas készenléti állapotban az izmok is megmerevednek, amely nemcsak az adott testrész fájdalmait idézheti elő, hanem fejfájáshoz is vezethet.

A túlzott és folyamatos aggodalmaskodás során a légzés is szaporább lehet úgy, hogy a személy észre sem veszi.

A fokozott idegállapot, a stressz, az aggódás egyik ismert következménye lehet, hogy az emésztésben is változások mutatkoznak, méghozzá negatív irányba. A gyomorfekély kialakulására nagyobb az esély, ha az ember sokat aggódik, és ugyanígy a reflux kialakulása is.

Ezek talán azok az egészségügyi tünetek, amelyeket ismerünk a túlzott aggodalmaskodás terén, de azt kevesebben ismerik, hogy még a vércukorszintet is megemelheti, amely eredményezhet túlsúlyt, csökkenti a test védekezési rendszerének hatékonyságát, így könnyebben megtalálhatnak és leteríthetnek a kórokozók.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pexels.com)