Jump to content

Azok a bizonyos napok és a kövérség

2019. 06. 03. 19:00

A nőkhöz szólunk most leginkább, bár kétségtelenül érinti a férfiakat is az a jelenség, amikor a hölgyek a menstruáció ideje alatt kövérnek, nem kívánatosnak érzik magunkat.

Ráállunk a mérlegre azokon a bizonyos napokon, és az amúgy is romokban heverő lelkünket csak még inkább összezúzzuk a mérlegen látott számmal. Még akkor is, ha az előző heti adathoz képest nem nagy a változás.

Ha többet mutat a mérleg, azért keseredünk el, ha stagnál azért, ha pedig alacsonyabb számot látunk, akkor pedig azért, mert nagyobb különbséget szerettünk volna látni. Azokon a bizonyos napok tehát könnyű a nőket elkeseríteni, főleg, ha az a testünkkel kapcsolatos.

Nem is muszáj ahhoz mérlegre állni, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat menstruáció ideje alatt. A nők nagy része megéli azokat a mélységeket, amikor nem elég, hogy hasfájással kell együtt élniük ezekben a napokban, rendszeresen cserélni szükséges a betétet és a tampont azért, hogy további kellemetlenségeket ne kelljen megélni, hanem még csúnyának, kövérnek is érezzük magunkat. Ahogy megszűnik a menstruáció, ez a nyomasztó érzés úgy tűnhet el az életünkből. Miért van ez így?

A női ciklust a hormonok szabályozzák, így a hormonokat hibáztatjuk azért is, ha házisárkánnyá válunk, ha nem jól érezzük magunkat. Aztán az is eszünkbe juthat, hogy a menstruációt megelőző napokban érezhetjük magunkat olyan csillapíthatatlanul éhesnek, ezért természetesen evéssel tompítjuk azt. Mire bekövetkezik a menstruáció, addigra kialakult bennünk a bűntudat, amelyet a falás vált ki belőlünk. Nem elég, hogy küzdeni kell görcsökkel, még a súlygyarapodás gondolata és ténye is elkeserít.

Már az is kérdés, hogy miért érezzük magunkat olyan éhesnek, hogy a hűtő tartalmát egymagunk képesek lennénk felfalni? A menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt megnövekedett étvágynak oka van, hiszen a megtermékenyített petesejt befogadására készült fel a szervezet. Az evésroham lezárul bennünk, ha menstruálunk.

Nemcsak biológiai háttere van ennek, hanem érzelmi is. A menstruáció előtt többen tapasztalhatják magukon a premenstruációs szindróma tüneteit: ingerültség, fejfájás, levertség, depresszió. A lelki kínok enyhítését is megoldhatjuk evéssel. Az érzelmi evés tehát ilyenkor fokozottan igaz lehet a nők esetében. Azok esetében nem jelent veszélyt az elhízás a menstruáció környéki túlevés, akik alapjában véve kontroll alatt tudják tartani étkezésüket, ám akik eleve hajlamosak túlenni magukat, már valóban súlygyarapodással járhat.

A mai világban nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a külsőségekre, így szeretnénk ideálokhoz hasonlítani. A menstruáció környéki túlevés persze frusztrációt vált ki belőlünk, és elszégyelljük magunkat. Ennek elkerülése érdekében – és az egészségtudatos életmód miatt is – szükséges lenne beiktatni a megfelelő táplálkozás mellett a rendszeres testmozgást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)