Jump to content

Te is csinálod? Nincs azzal gond!

2019. 06. 07. 19:00

Az egyedül élők vagy a magányosak egyik jellemzőjének szokták vélni azt, hogy magukban beszélnek. Kihez is beszélhetnének? Mit szóljon az, aki többedmagával él odahaza, mégis beszél magába?

Mindenkit megnyugtatunk, hogy ha felismeri, hogy jellemző a magában beszélés, még nem őrült meg. Talán te magad is észrevetted már, hogy milyen jóízűen tudsz veszekedni a televízióval, vagy visszabeszélsz a rádiónak. Mintha csak neked szánnának minden elhangzott mondatot.

Takarítás közben is elhagyhatja a szádat olyan mondat, amelyik senkihez nem szólnak rajtad kívül, már csak azért is, mert senki nincs a környékeden. Ha csak otthon beszélsz magadban, az nem feltűnő, mert nem hallják mások, ám ismerhetünk olyanokat magunk körül, akik akár a munkahelyükön vagy az utcán sétálva is magukban beszélnek. Nos, ez már mindjárt feltűnőbb és megbélyegzőbb viselkedés. Sőt, az ilyen emberekre azonnal rásütik a bolond bélyeget.

A magunkban beszélgetés nem az őrültség határán történő átlépés,. Sokunkra jellemző ugyanis, hogy sok minden játszódik le az agyunkban egy nap folyamán. Ahhoz, hogy a napi terveinket meg tudjuk valósítani, tudatosítani kell magunkban a részleteket, az információkat, a határidőket. A gondolatok hangos kimondásával segítjük magunkban tudatosítani teendőinket ahhoz, hogy meg is valósítsuk és ne ragadjon meg a tervezés szintjén.

Aki magában beszél, tehát nem egyenes útja vezet az őrülethez. Sőt, tudósok arra is rámutattak, hogy egyes esetben a magukban beszélők lényegében nemhogy az őrültség határát súrolnák, hanem a zsenik táborához csatlakozhatnának. Habár azt is tudjuk, hogy a zsenit és a bolondot csak egy hajszál választja el egymástól. A két véglettől eltekintve az átlag ember is beszélhet magában. Mindez azért történik, hogy megerősítsük magunkban az információkat. A hangos gondolkodással munkára késztetjük az agyunkat, mert a beszéd során osztályozzuk gondolatainkat. Még abban is segíthetjük önmagunkat, hogy rákészüljünk az aznap ránk váró feladatra, lenyugtassuk magunkat, vagy éppen arra, hogy készen álljunk egy fontos döntéshozásra.

Amikor magunkban beszélünk, akkor magunkhoz beszélünk. Ez a befelé fordulás rávilágíthat minket céljainkra, arra is, hogy mi foglalkoztat, és a gondolatok hangos kimondásával annyira munkára fogjuk a kerekeket, hogy talán még rendet is tudunk azok között tenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)