Jump to content

Nemek közötti különbségek

2019. 06. 13. 19:00

A nők a férfiakat akarják, a férfiak pedig a nőket. Ez a nagy igazság arra enged következtetni, hogy mind mást szeretnénk, nem is csoda, ha olykor a gondolkodás, a viselkedés, megnyilvánulás teljesen különbözik.

Az élet attól szép, ha változatos, bár olykor szeretnénk mellőzni életünkből a gondot, de az megtalál magától is. Sőt, ha a másik nem tagjaival kerülünk kapcsolatba, akkor derül csak ki igazán, hogy mennyire másképp gondolkodunk dolgokról. Ennek hátterében természetesen számos tényező szerepelhet, úgymint neveltetés, iskolázottság, de a nők és a férfiak gondolkodása eleve eltérő lehet. Ez egy szimpla nő és férfi közötti kommunikáció során is kiderülhet, de a kapcsolatokban még inkább felütheti a fejét.

Nincs ezzel semmi gond akkor, ha a párok meg tudják beszélni a más nézőpontjaikat. Elvégre, azért, mert valaki együtt él a párjával, még lehet saját gondolata, véleménye. És van is, például a beszélgetésekben. A férfiak ugyanis másra figyelnek, mint a nők. A nők esetében a kutatók azt figyelték meg, hogy beszélgetéseik során folyton váltogatják azt, hogy beszélgetőtársuk arcát (szem, száj) figyelik, vagy pedig a közelben történő mozgásra koncentrálnak. A férfiak esetében jellemzőbb az, hogy ha nőtársukkal beszélnek, a szájra szegezik a figyelmet, és ha nem a beszélgetőpartnert figyelik, akkor pedig a környezetben történő mozgásra fókuszálnak.

A nők és férfiak közötti különbség szemmel látható, de azt kevesebben tudják, hogy másképp is látunk. Nemcsak a látásmódunk más, hanem ténylegesen máshogy érzékeljük a kontrasztokat. Ezt kísérletekkel is bizonyították. A férfiak ügyesebben ismerik fel a különbségeket. Erre az a magyarázat, hogy a magzati fejlődés során eldől, hogy lány vagy fiú baba fejlődik. A magasabb tesztoszteron hormonnak köszönhetően (azaz fiú magzat esetében) egyes neuronok a látásért felelős területen sokkal nagyobb számban jelennek meg az agyban. Az tehát, hogy a férfiak jobban látják a kontrasztokat éppen férfiúi mivoltuknak köszönhető.

A nők azonban sokkal finomabb színárnyalatokat is képesek megkülönböztetni. Így tehát az sem csoda, ha veszekedésbe keveredünk a férfiakkal abban az esetben, amikor a mályvára azt mondják, hogy rózsaszín és még sorolhatnánk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)