Jump to content

A hőség és a hiszti

2019. 06. 17. 19:00

Kétségtelenül ránk tört a hirtelen jött kánikula. Nincs olyan ember, aki ne érezné magán annak hátrányait.

Nem olyan régen még a hirtelen jött mindennapos nagy mennyiségű csapadékra panaszkodtunk, amely olyan levegő páratartalmat okozott, amelyet sokan nehezen viseltek.

Kedvetlenek voltunk, mert nem láttuk a napot, és a hőérzetünknek sem tett jót a túlságosan esős idő. Egy szempillantás alatt váltott az időjárás csapadékosból tikkasztó hőségre. A kánikula mostanra elérte azt a szintet, hogy hőségriadót rendeltek el.

Ebben a nagy melegben minden munka sokkal nehezebbnek tűnik. Ráadásul az éjszakáink minőségére is kihat a meleg. A naptól való otthoni védelmet jelentheti a lesötételt szoba, a légkondicionálás, és még így is érezhetjük magunkat energiavesztettnek. Ha az alvásunk nem kielégítő mennyiségű és minőségű, az bizony a lelkünkre és a másnapi munkavégzésre is kihat. Pláne, ha ez hosszabb távon fennálló.

A krónikus betegségekben szenvedők számára nemcsak kellemetlenségekkel járhat a hőség, hanem még veszélyt is jelenthet, akárcsak a gyerekekre és az idősekre.

Minden évben elhangzik a hőséggel kapcsolatos figyelmeztetés során, hogy a bő folyadékpótlásra nagyon fontos odafigyelnünk, hiszen verejtékezéssel igyekszik szervezetünk hűteni önmagát. A természetes önvédelmi rendszerünk teszi a dolgát, ám az izzadással folyadéktól és értékes ásványi anyagoktól szabadul meg a testünk, így annak pótlására különösen oda kell figyelni.

A legnaposabb és legmelegebb órákban kerülni szükséges a napon való tartózkodást. A napégés veszélyeit már mindenki megtapasztalhatta, így a leégés ellni védekezés alapvetőnek minősül nyáron. Nemcsak a napégés, de a hőguta, napszúrás veszélye is fenyeget.

A hőség mindenkit megvisel. A felnőttek ugyan gyakorlatiasabban tudják kezelni a meleggel való küzdelmet, de a gyerekek erre még nincsenek felkészülve. Változatos időjárásban volt részünk az elmúlt időszakban. A sok eső, a kellemetlenül magas páratartalom után ránk köszöntő rekkenő hőség mindenkit meggyötör, de a kicsik hangulata is éppen ilyen változékony lehet az időjárás miatt. A gyerekek nem mindig tudják az indulataikat kezelni korukból és tapasztalanságukból fakadóan, de valljuk be őszintén, hogy ebben a melegben ez még a felnőttek számára sem mindig egyszerű. Ne csodálkozzunk tehát, ha a kicsit ezekben a napokban a szokottnál is nyűgösebben, vagy változékonyan reagálnak. Tanúsítsunk feléjük több türelmet, hiszen felnőttként nekünk kell példát statuálnunk. Keressük meg a hiszti kiváltó okát, és azt igyekezzünk megszüntetni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)