Jump to content

Fájdalmas élet

2020. 04. 21. 19:00

Fej-, fül-, fogfájás, az elviselhetetlen közé tartozó fájdalom, de emellett annyi sérülés érhet és megjelenhetnek betegségek, amelyek velejárója lehet, hogy fáj.

A fájdalmat azonban mindenki máshogy viseli és vannak, akik másról sem tudnak beszélni, csak arról, hogy épp melyik terület az érintett. Lehetnek olyanok, akik komoly fájdalommal élnek, mégsem panaszkodnak. A szülőszobában is megfigyelhető, hogy a vajúdó anyukák fájdalomküszöbe mit bír. Alapjában véve minden szülő nő egy hős, de köztük vannak csendben, halkan gyermeküket világra hozók is.

A fájdalomküszöbön lehet némileg emelni, de számos tényező befolyásolhatja. A betegségek kivehetik belőlünk az erőt, a sérülések pedig korlátozhatják mozgásunkat, ezért olykor tényleg ágyban kell maradni, de a ló túlsó oldalára átesve ez azt jelenti, hogy indokolatlanul kíméljük magunkat. Vagyis ha fáj, akkor meg sem mozdulunk, mert van mire hivatkozni, meg így fog csökkeni a fájdalom. Ha a lehetőség adott és orvosok által is javasolt a mozgás, akkor igenis szükséges valamit csinálni. A természetben, kertben tett séta ugyanis a testre is jó hatással van, de a mentális egészségünk érdekében is fontos. Amíg mozgunk, nem a fájdalomra koncentrálunk. Ráadásul, ha nem mozgunk, állandóan fekszünk, vagy a ház falain kívülre ki sem mozdulunk, akkor több időnk van saját magunkra koncentrálni, és a fájdalomra is.

Azok is sokkal jobban tudnak szenvedni, akik maximalisták magukkal szemben. A fájdalom tapasztalása mellett ez még akadályozhatja őket a munkában, és a hétköznapi életükben is. Akik tudnak lazábban hozzáállni a dolgokhoz, nagyobb eséllyel tudják elengedni a fájdalmat.

Már reklámok is szólnak a híres férfi nátháról, amely semmiben nem különbözik attól, amit a nők is elkaphatnak. Arról a jelenségről van szó, hogy egyes férfiak papot hívatnak az ágyuk mellé, amikor lázzal, torok- és fejfájással küzdenek. Az erősebb nem is lehet gyenge, ha beteg. Ezt el kell fogadni, sőt meg is kell teremteni a szervezet számára a gyógyuláshoz szükséges feltételeket. Csakhogy van, aki olyan mérhetetlenül képes szenvedni kisebb betegség esetén is, mintha komoly baja lenne. Ezt a témát már kutatták is, és egyelőre nincs igazolva, hogy melyik nem fájdalomküszöbe a magasabb, azonban a párkapcsolatban élő férfiak sokkal jobban tudnak szenvedni betegség során, ha olyan nők állnak mögöttük, akik ápolják, figyelnek rájuk. A nők esetében ez fordítottan igaz. Vagyis minél inkább érzik maguk mögött párjuk támogatását, annál erősebbé válnak, a fájdalmat is jobban viselik, a férfiak pedig ekkor sokkal esendőbbek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)