Jump to content

Híresen is szomorú

2020. 05. 27. 19:00

Híresek, amely kötelezően maga után vonzza a gazdagságot, amelyből pedig automatikusan fakad a boldogság. Ez az egyszerű képlet van a fejünkben a sztárságról.

Kisebb vagy kamaszgyerkőcöket megkérdezve arról, hogy mik szeretnének lenni felnőtt korukban, gyakran kapjuk azt a választ: sztárok, híresek. A sztárság ugyanis hírnévvel, pénzzel, boldogsággal jár a gyerekek gondolata szerint.

Híresnek lenni sem nem egyszerű, sem nem felhőtlen boldogságot adó élethelyzet. Számos példa van arra, hogy a sztárság mögött milyen agyrém tud lenni az élet. Nemcsak nem garancia a hírnév arra, hogy pénzzel gazdálkodni is tudnak, de nem egyszer a droghoz, alkoholhoz nyúlnak és mentális problémák is jelentkezhetnek.

Ha még mindig azt hiszed, hogy ez elképzelhetetlen, akkor, íme néhány példa arra, hogy létező lehet az életükben a gond.

Miley Cyrus a Hannah Montana filmsorozat által lett ismert, a világ így ismerte meg dalait, hangját. A fiatal nő életébe azt gondolnánk, hogy depresszió bele sem fér, pedig a valóság az, hogy sztársága ellenére belesüppedt depressziójába. Az ő helyzetében csak az az előny, hogy nemcsak felismerte gondját, de nem seperte azt a szőnyeg alá, valamint hírnevének köszönhetően sok mindenkihez tudott szólni. Őszintén vallott állapotáról, és ezzel a követőihez is szólt azt hirdetve, hogy nem érdemes egy álarcot magadra erőltetni, ha az nem őszinte.

Lady Gaga nevét sem kell bemutatni senkinek, mégis kevesen gondolnánk, hogy az extravagáns színpadi öltözéke és hétköznapi megjelenése mögött egy depressziós ember húzódik meg. Betegségéről már 2016-ban nyíltan beszélt, hogy így érjen el rajongóihoz is és támogatja a mentálhigiénés programokat, mert azok segíteni tudnak kilábalni a bajból.

Amennyiben azt feltételeznénk, hogy a sztárságnak csak a jelenlegi formája okoz ekkora fordulatot az ember életében, úgy azt megcáfolni látszik József Attila élete is. A magyar költészet jeles alakjának élete cseppet sem volt szerencsésnek mondható. Pszichoanalitikus skizofréniával diagnosztizálták orvosok, azonban produkált tünetei inkább a borderline személyiségzavarra utalnak. A mai világban is ez a legnehezebben kezelhető lelki betegség a szakemberek számára. A költő saját maga vetett véget életének.

Ernest Hemingway irodalmi Nobel-díjban részesült Az öreg halász és a tenger című regényéért. A siker mellett azonban bipoláris zavar jelentkezett és hatalmasodott el a híres írónál, amely azt jelenti, hogy egyszerre uralkodott benne a depresszió és a mánia. Ez az állapot annyira kínozta az írót, hogy 1961-ben főbe lőtte magát.

Ha Marilyn Monroe-ra gondolunk, akkor a szőke, mindig mosolygós, férfiak szívét megdobbantó női eszmény jut eszünkbe, pedig valójában egy érzelmileg instabil személyiség volt. Mániás depressziónak vélték állapotát, de sokkal inkább borderline személyiségzavarral küzdhetett. Gyógyszereket szedett, de azt nem tudni, hogy halála mennyire volt szándékos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)