Jump to content

Út a lejtő felé

2020. 06. 10. 19:00

Az életünk tele van kanyarokkal, megoldandó feladatokkal, és a nehézségek leküzdése után bízunk abban, hogy könnyebbé válik az életünk. Vannak, akik ehhez segítséget igényelnek és ezt az alkoholban vélik megtalálni.

Azt pedig akár a környezetünkben is láthattuk, hogy a kis időre ellazító, eufóriát okozó alkohol hosszú távon sokkal inkább gyilkos, mint megoldás. Családok mehetnek tönkre, ha egy hozzátartozó annyira az alkohol függőjévé válik, hogy az átveszi az irányítást felette. Ha az alkoholról nem tud valaki lemondani, az az életével is fizethet.

„Az apja ugyanilyen volt. Alkoholista.” Hányszor halljuk azt, hogy az alkoholfüggőséget arra vezetik vissza, hogy már egy felmenő családtag is ezzel szenvedett. A Yale Egyetem kutatói rávilágítottak arra, hogy az alkoholizmusért 29 génváltozat is hozzásegíti az embereket.

Több százezer személy génkészletét elemezték és arra derült fény, hogy van 29 génváltozat, amely közrejátszik abban, hogy valaki elcsábul az italnak vagy sem.

Bárki fogyaszthat alkoholt felnőttként, de azt rendszerint akkor tesszük meg, ha valamilyen ünnepi alkalom van. Az alkoholisták életében a szeszfogyasztás mindennapos, mert különben elvonási tünetek jelentkeznek.

A genetika ráerősíthet arra, hogy valaki az alkohol rabjává váljon, de emellé lelki indíttatás is társul. Amennyire gyorsan rá lehet kapni az alkohol bódító hatására, annyira nehéz arról leszokni. Általában visszaesésekkel kell számolni, ezért lassan gyógyuló betegség, függőség.

Szervezet és szervezet között is különbség lehet. Vannak, akik gyorsabban le tudják bontani a szervezetükbe került alkoholt, amely azt is jelenti, hogy többet tudnak anélkül inni, hogy meglátszana rajtuk. Ez azt is jelenti, hogy emiatt képesek több alkoholt fogyasztani. A vizsgálatok szerint, az ilyen személyek hozzátartozóinál ténylegesen jelen van az alkoholizmus, esetleg már saját maguk is alkoholproblémákkal küzdenek. Az, hogy ki hogy bírja a szeszes ital fogyasztását arra is hatással lehet, hogy a későbbiekben milyen kapcsolatot ápol az alkoholos italokkal. A szesz oldja a stresszt, a gátlásokat és a kamaszok java a pohárért is nyúl emiatt. Éppen ez a veszélye annak, hogy egyre gyakoribbá válhat az italozás, majd kialakulhat a függőség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)