Jump to content

Nem tudom, nincs időm és pénzem

2021. 03. 02. 19:00

A szavaknak olyan komoly erejük van, hogy azokkal bántani, gyógyítani és teremteni is lehet.

Máshogy beszélünk akkor, ha valamit el szeretnénk érni és egészen máshogy beszélünk akkor is, amikor valamit nem szeretnénk megtenni. Ez utóbbit általában úgy szoktuk megfogalmazni, hogy nem tudjuk megcsinálni, nincs rá időnk, esetleg pénzünk.

 

Mi a baj a „nem tudom” kifejezéssel?

Igen, oka van annak, hogy valamit nem tudunk megvalósítani. Igen, sokszor az idő vagy a pénz híja okozza a legnagyobb gondot, ami gátol, azaz így gondoljuk mi. Valójában beprogramozzuk magunkat arra, hogy nincs, nem. Ha mindig kimondjuk hangosan, hogy „nem tudok, mert…” akkor az agyunk erre programozódik be és megteremti annak a lehetőségét, hogy tényleg ne tudjunk.

Sokszor van az, hogy valamit azért utasítunk el, mert végigpörgetjük magunkban, hogy ha elmennénk vagy megtennénk azt, akkor mástól vonnánk el az időt, figyelmet. Vagyis már előre beprogramozzuk magunkat a teendőinkben és egy váratlanul bekúszó esemény felborítaná azt. A legrövidebb módja annak, hogy visszautasítsuk: nem érünk rá, nincs időn, nincs pénzünk stb. Vagyis nincs mindig korlátozó erő, ami fizikailag meggátol abban, hogy valamit megtegyünk, azt mi találjuk ki.

A „nem tudok” mellett gyakorta használjuk, hogy „nincs időm”. Ezzel pontosan ugyanaz a helyzet, mintha arra hivatkozunk, hogy valamit nem tudunk. Ugyancsak teremtünk. Idő az mindig van és tőlünk függ, hogy azt mire használjuk ki.

Sokkal egyszerűbb lenne nyílt lapokkal játszani. Így nem verjük át saját magunkat, de másokat sem. Sőt egyenesen, nyíltan, mégis konkrétan érdemes kifejezni szándékunkat, mert így annak lehetőségét teremtük meg, hogy ne a lehetőségek hiányára, az időhiányra hivatkozzunk és vonzzuk be a jövőben.

Ugyanez igaz arra a kifejezésre, hogy „nincs pénz”. Óvatosan ezzel, mert valósággá válik még akkor is, ha csak valamire nem akarsz kiadni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)