Jump to content

Hogyan legyél boldog, ha épp mélyen vagy

2021. 06. 14. 19:00

Az élet nem mindig csak csodaszép történeteket tartogat számunkra. A rosszabb események ugyanúgy részei az életünknek.

Amikor egymás után éri az embert a sorscsapás, nehéz meglátni a szépet. De nem szükséges ehhez sorscsapás sem, elég volt az utóbbi időszak, a pandémiát megélni. A bezártság, az elszigeteltség, a betegségtől való félelem, a vírusfertőzés fizikai és lelki hatásai, a családtagjaink féltése, a munkahely elvesztése, az anyagi forrás megcsappanása mind hatással lehettek ránk.

Ha ezek közül csak az egyikkel is szembe kellett néznünk, akkor már tudjuk, hogy miről is van most szó. Csakhogy még a nehézségek közepette is bizonyára történnek szép dolgok, léteznek szépségek, amelyek felett nehézség idején hajlamosak vagyunk megfeledkezni, nem észrevenni.

Végre vége a korlátozások javának. Egyre szabadabban mehetünk bárhová. Maszkot sem kell már viselni nyílt terepen, utcán, és nem kell figyelni az időkorlátokat sem. Ezzel párhuzamosan az időjárás is jóra fordult. Beköszöntött a nyár is. Sokkal könnyebb a jó dolgokra koncentrálni.

Könnyű ezt akkor, amikor nincs hatalmas teher rajtunk, de egészen elfelejtünk boldognak lenni, ha a terhek folyamatosan rakódnak ránk. Pedig a jelenben is annyi minden szép történik, de azt nehezebb észrevenni, ha a saját életünkben éppen mélyebben vagyunk.

Vissza kell találni a boldogsághoz, de hogyan?

Lehetséges, hogy úgy érzed, nagyon rád jár a rúd, de gondolj abba bele, hogy semmi sem tart örökké. Még a rossz sem. Hogy kicsit könnyíteni tudj a lelked nehézségein, eleveníts fel a gondolataidban szép emlékeket és néhány percig erre gondolj. Ez idő alatt lélegezz mélyeket, és érezd, ahogy a testedet átjárja a jó érzés, amelyet a kellemes emlék vált ki.

Bármennyire is kegyetlennek érzed éppen az életet veled szembe, ne hagy észrevétlenül elfutni magad mellett a szép dolgokat. Idő szükséges ahhoz, hogy ezeket meglásd akkor, amikor agyadban semmi más nem tud kattogni, csak a fájdalmad, a jelened. Mégis nagyon fontos olyan jelentéktelennek tűnő eseményt is figyelembe venni magad körül, mint az olyan, amikor valaki kedvesen mosolyog rád és kinyitja neked az ajtót. Mond egy kedves bókot és te veszed a lapot. Ugyanakkor kellemes érzést kelthet benned egy szép napfelkelte, naplemente. Örömmel tölthet el a madarak csicsergése, a reggel elfogyasztott kávé kortyolása. Bármi lehet, ami neked ad némi pluszt még akkor is, ha épp úgy érzed, hogy összeomlik körülötted a világ.

Ha történik veled valami jó, azt nyugodtan oszd meg másokkal. Ha beszélsz a pozitív élményeidről, akkor újból átélheted azt és kellemes érzés tölt el, de még azt is, akivel ezt megosztod.

A gondolatok teremtő erejében bízva és azt kihasználva nyugodtan a jövődre is kivetíthetsz hasonló pillanatokat. 

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)