Jump to content

Egységes számokon hívhatók a magyarországi lelkisegély-szolgálatok

2014. 05. 20. 15:04

Néhány hete új telefonszámon, a 137-00-n fogadja a megkereséseket a Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetségének (GYITOSZ) hat tagszervezete. A számot egyelőre csak a vezetékes hálózatokból és 30-as mobilokról lehet hívni, ugyanis a másik két mobilszolgáltatóval egyelőre nem sikerült megegyezni. A mentális zavarok és az öngyilkosságok megelőzésének, valamint a pszichoszociális problémákkal élők segítésének lehetőségére hívja fel a figyelmet a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) a Telefonos nap alkalmából. Az eseményt az európai szolgálatokat tömörítő IFOTES kezdeményezéséhez kapcsolódva 1997 óta rendezik meg Magyarországon.

Az elmúlttíz évben átlagosan 2500 magyar vetett véget önkezével az életének, közülük 40-60 volt 14 év alatti. Az uniós SEYLE projektben készített kutatás szerint a magyar fiatalok 10 százalékát kifejezetten foglalkoztatja az öngyilkosság, 3 százalékuk pedig már meg is kísérelte azt.

Csak a LESZ ernyője alá tartozó szervezetekhez 200-250 ezer hívás érkezik évente. A telefonálók döntő többsége az aktív, 19-45 éves korosztályból kerül ki, de hívják őket gyerekek és idősebbek is.

A GYITOSZ-nál se jobb a helyzet, hiszen őket évente tízezernél is többen keresik, közülük 2500-4000 telefonálót öngyilkossági gondolatok foglalkoztatnak. A fiatal korosztálytól érkező hívások elsősorban a tanév végén szaporodnak meg.

A szövetség vezetője szerint a szolgáltatás anonimitásának megőrzése a gyerekek esetében is rendkívül fontos. Farkas Imre ha orvoshoz fordulnak, azok esetleg behívják a szüleiket, bevonják az iskolájukat, hogy a problémát feltárják. A telefonos szolgálatoknál ilyesmire nincs szükség, kizárólag a hívóra, az ő problémájára összpontosítanak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/metropol.hu