Jump to content

A szülővé válásról

2014. 09. 05. 16:48

Amikor megszületik az első gyermek a családba, az addig gyerekstátuszban (a szüleik szemében) lévő pár apa és anya lesz, az ő szüleik pedig nagyszülők.

Van olyan család, ahol könnyen megy a változás feldolgozása, és van, ahol sokkal nehezebben élik meg. A friss szülőknek tisztázniuk kell, hogy milyen szerepet szánnak a nagyszülőknek. Meg kell beszélniük, hogy milyen gyakran fognak találkozni a gyermekkel, várnak-e segítséget, s ha igen, milyet. Azt is jó előre megbeszélni, hogy milyen sűrűn jönnek majd a nagyszülők látogatóba, s viszont. Először a pár együtt beszélje meg ezeket a kérdéseket, majd egyeztessen a nagyszülőkkel, hogy számukra mennyire elfogadható az elgondolás. A gyakorlat még úgyis formálhat az előzetes terveken, de jó, ha van egy alap, mert az mindkét fél számára megnyugtató.

Maguknak a szülőknek is fel kell nőniük az anya-és apaszerephez, s ehhez szükségük van függetlenségre, bizalomra, és magabiztosságra. Az a szülőpár, akik a saját szüleiktől elfogadást, és bizalmat kapnak, sokkal magabiztosabb lesz szülőszerepben is, s így a nevelés nem válik majd az önigazolás, és önmegvalósítás eszközévé.

(Forrás: BabaPatika 2013. Október / Fotó:www.hellomagazine.com)