Jump to content

A kézfogás kommunikációs értéke

2015. 01. 29. 16:00

Milyen üzenetet hordoz ez az elterjedt gesztus? Mit árul el a benne résztvevő személyekről?

Az, hogy hogyan értelmezzük egy másik ember kezének szorítását, egy seregnyi dologtól függ. Például attól, hogy kivel fogunk kezet, és milyen helyzetben. Függ a résztvevők kulturális és értékrendbeli jellemzőitől, aktuális, belső állapotuktól, szándékaiktól, érzelmeiktől. A valóság a kézfogásról tehát mindig árnyalt, így nem szabad messzemenő következtetéseket levonni róla.

Az üzleti életben használatos erős, határozott kézfogás gyakran jár együtt erős pozícióra, beosztásra, pénzre való törekvéssel, vagy annak meglétével. A sikeres üzleti élet feltétlen velejárójára.

Egy adott csoportban a jellemző erejű kézfogás semleges hatást vált ki, az ettől eltérő vagy pozitív, vagy negatív üzeneti jelleggel bír. Létezik barátságos, kellemes, de ideges, durva kézfogás is. Ha túl gyenge a kézfogás, félénk, gyenge energizáltsági szintű emberrel lehet dolgunk, de az is előfordulhat, hogy csak siet. Ha nyirkos a kézfogás, az illető izgulhat, de az is lehet, hogy csak nagyon melege van. A kézfogással kapcsolatban megfigyelhetjük a vele járó testtartást, a tekintetet, a kéztartást, kézrázás kontrollját.

A kézfogás akkor jó, ha természetesen, meghatározott céllal zajlik. Történhet gratulációs céllal, bemutatkozás miatt, stb. Stabilan, bátran, nyugodtan fogd meg a másik kezét. Ne erőltess semmiféle, rád nem jellemző kézfogást, mulatságosan sülhet el. Ha úgy érzed, nem megfelelően viselkedsz társas helyzetekben, ne a kézfogás minőségén próbálj változtatni, hanem önfejlesztéssel, a belső világod felvértezésével.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó:www.jenningswire.com)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!