Jump to content

Életszabályok Seneca tollából

2015. 03. 08. 11:22

"Biztosítsuk lelkünk békéjét: tartsuk állandóan szemünk előtt az üdvös élvezeteket, és buzgón törekedjünk mindarra, ami helyes és jó. Cselekedeteink olyanok legyenek, hogy ne kerüljünk szembe lelkiismeretünkkel. Semmit ne tegyünk az emberek véleménye kedvéért, ne törődjünk vele, még akkor sem, ha az kedvezőtlen ránk nézve, csak a valóságban szerezzünk érdemeket."

De a tömeg a bátrakat csodálja és a vakmerőket tiszteli: a szelídeket együgyűnek tartja. Lehet, talán az első pillanatban. Mihelyt azonban a szelídek egyenletes életmódja bizonyságot tesz arról, hogy itt nem szellemi tunyaságról, hanem higgadt megfontolásról van szó, ugyanaz a tömeg tisztelni és becsülni fogja őket.

Tartózkodjunk az indulatosságtól elménket tisztítsuk meg tőle. Mondja ki-ki magának "Mi hasznunk van abból, ha gyűlölködünk egymásra, és életünket elfecséreljük, mintha erre a világra születtünk volna örökre? Mi hasznunk van belőle, ha napjainkat, amelyeket tisztességes élvezetekkel tölthetnénk arra használjuk fel, hogy másnak fájdalmat és szenvedést okozzunk?" Míg az emberek között vagyunk, gyakoroljunk emberséget. Senkiben se keltsünk félelmeket, senkinek sem se okozzunk kárt."

(Forrás: Seneca, Fotó: imgkid.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!