Jump to content

Illatok testnek és léleknek II.

2016. 07. 20. 16:00

Az aromaterápiát bizonyos formában már az ókorban is alkalmazták, hiszen természetes növényi illóolajokat használtak illatosításra, testápolásra, gyógyításra és szakrális tevékenységek segédeszközeként is.

Az előzőekben megismert növényeken túl,íme a Levendula, Jázmin, Fahéj és az Eukaliptusz gyógyító hatása.

Levendula

Olaj formában bőrünkbe masszírozva kiváló feszültség, stressz és görcsoldó. Idegi panaszok esetén javasolt a használata. Segít kigyógyulni a melankóliából és a depresszióból. Égési sebek, ekcéma, bőrgyulladás esetén borogatás formájában használatos. Gyógyír rovarcsípésekre, hajhullásra, bőrnyugtató hatása miatt, nyáron a napégésre is kiváló.

Számos pozitív élettani hatása mellett, negatívum, hogy nagyobb mértékben történő használata izzasztó hatású.

Jázmin

Párologtatásával elűzhetjük a depressziót, segít az álmatlanság megszünetésében, elősegíti a szabályos menstruációs ciklus kialakulását, görcsoldó, fájdalomcsillapító, ferőtlenítő hatású.

Szülés előtt masszázsolajként is használják, ami segít megkönnyíteni a szülés folyamatát. Bedörzsölve gyógyír sokféle bőrbetegségre.

Fahéj

A fahéj azon túl, hogy remek illatú, étvágygerjesztő, szélhajtó, féreghajtó, fertőtlenítő, baktériumölő hatással rendelkezik. Alkalmazható különféle emésztési probléma, telítettség érzése, étvágytalanság, hasmenés, gyomor- és bélgörcs esetén. Gyógyszere a különféle légúti fertőzéseknek, torokgyulladásnak, náthának, megfázásának.

Megszünteti a reumatikus panaszokat, a végtagfájdalmakat. Javítja a közérzetet, nyugalmat, megnyugvást ébreszt az emberben. Bőrbedörzsölve segít megszabadulni a bőr élősködőitől, használható rovarcsípésre, rüh és tetű elpusztítására.

Pohár vízbe csepegtetve fog és ínyproblémák esetén is használható.

Fogínyvérzés esetén érdemes cseppenteni belőle a szájöblítő vízbe.

Eukaliptusz

Fertőtlenítő hatással rendelkezik,alkalmazható torokgyulladás, erős köhögés, hörghurut és asztma,légúti megbetegedések, homlok- és arcüreggyulladás eset. Lázcsillapító, reumatikus panaszok esetén csökkenti a fájdalmakat.

Hatásmechanizmusa
Az illóolajok bejuthatnak a test
ünkbe bőrön keresztül,masszázs vagy aromaterápiás fürdő esetén. Az olajmolekulák felszívódnak és feloldódnak a test zsírszöveteiben és a testnedvekben. Így a keringés révén eljuthatnak véráramba, ahol kifejtik hatásukat, ellazítanak, stimulálnak, méregtelenítenek és regenerálnak.

Ez az oka annak,hogy az aromaterápiás módszerek használata után miért érezzük magunkat kipihentnek, nyugodtnak és tetileg-lelkileg feltöltöttnek.

(Forrás: lelkielet.hu;hazipatika.hu l Kép:pixabay.com)