Jump to content

Állandó fáradtság és kimerültség? A vashiány jele is lehet!

2016. 08. 10. 19:00

Folyton fáradtnak, erőtlennek, kimerültnek érzed magad? Legszívesebben bárhol és bármikor elaludnál, amikor csak lehet? Esetleg környezeted is jelezte már, hogy valami nem stimmel veled?Ha a válasz igen, ajánlott felkeresni a háziorvosod, ugyanis a kóros fáradtság és kedvtelenség a vashiány tünetei lehetnek.

 

Napjainkban a vashiány a lakosság jelentős részét érintő betegség, azonban gyakran sok ideig tart, míg fény derül a probléma forrására. Tünetei igen változatosak és nem is minden esetben jelentkeznek azonnal.

A legjellemzőbb tünetek egyik a kimerültség érzése, ha valaki állandóan fáradt és kimerült, annak több oka is lehet, nem megfelelő életmód, kevés alvás, stressz, túl sok munka, azonban ha ez az állapot tartósnak bizonyul, hétvégente, pihenés alatt is jelentkezik, akkor nagy a valószínűsége, hogy a vashiány okozza. A problémát a vashiánnyal együtt járó oxigénhiány okozza, ugyanis vashiány esetén kevesebb oxigén jut el a szöveteinkhez, ami bizonyos szerveink működésében zavart okozhat. A vas létfontosságú elem, hogy szervezetünk megfelelően működhessen.

A vashiány velejárója még a fájdalmas és erőteljes menstruáció, ha korábban könnyebben átvészelted a nehéz napokat, mostanában viszont erős vérzéssel és intenzív fájdalommal jár, akkor szintén gondolhatunk vashiányra. Mivel a vérben így is alacsony a vas száma, erős vérzés hatására még többet veszít a szervezet, ez okozza a fájdalmat és a gyengeséget.

A leggyakoribb velejárója a vashiánynak a fakó, fehér, sápadt bőr, amit a szervezet hemoglobinszintjének csökkenése okoz. További tünetek a gyakori fejfájás, migrén. Az ásványi anyagok egyensúlya és összetétele mind-mind egészségünket szolgálja, ha ez az egyensúly megbomlik, különféle testi tünetektől szenvedünk. A vashiány velejárója a fejfájás ugyanis agyunkba nem jut elegendő mennyiségű oxigén.

Speciális velejárója, mikor a beteg olyan dolgokat kíván, mint az agyag, kréta, jég, és a sár. Hogy ez az érzés miért alakul ki, az orvosok is csak találgatják. Orvosi vélemények szerint a szervezet a hiányzó ásványi anyagokat így próbálná természetes úton pótolni.

Mozgás során az természetes, ha az ember elfárad, azonban vashiány esetén a legkisebb mozgás is megterheli szervezetünket. Állóképességünk jelentősen romlik, és a tüdő oxigénellátása is csökken.

A vashiány tünete lehet az úgynevezett „nyugtalan láb szindróma” amikor, nyugalmi helyzetben egy megmagyarázhatatlan, furcsa érzés keletkezik, amit az illető a végtagjai mozgatásával próbál megszűntetni. A vashiány orvoslásával a panaszok is javulnak.

Minél nagyobb a szervezet vashiánya, annál intenzívebbek a vele járó tünetek. A betegséget és a kiváló okot egyszerűen, egy hagyományos vérvétellel kilehet mutatni, gyógyszeres kezeléssel, vastablettával, vagy vénás vaspótlással, megfelelő életmódváltással pedig kezel

(Forrás: lelkielet.hu; hazipatika.com l Kép:media.lpgenerator.ru)