Jump to content

Űzd el a téli depressziót!

2016. 12. 02. 18:20

A tél beköszöntével, a mindennapos rohanás, a stressz, a hideg, szürke, nyirkos idő, a sötétebb, komorabb színek mind könnyen depresszióba kergethetnek. Télen az ünnepek közeledtével, a fokozott stresszel és megfelelési kényszerrel együtt, megnő a depressziótól szenvedők száma.

Ne engedd, hogy rajtad is eluralkodjon a téli depresszió!

A téli depressziót fokozhatja, ha az ünnepek közeledtével az ember magányosnak érzi magát, ha távol van a családjától, szeretteitől, az év végi hajtás a munkahelyen, valamint az ilyenkor könnyedén elkapható vírusfertőzések, az influenza vagy éppen a nátha is.

Mi lehet a megoldás?

Próbálj az életszemléleteden változtatni. Igyekezz mindenben keresni valami jót, pozitívan tekints a jelenre és a jövődre is egyaránt. Gondold át milyen volt az éved, tűzz ki célokat a következő évre. Gondold végig, mit tehetnél, hogy az életed számos területén még sikeresebb legyél.

Íme, néhány jó tanács, amely segít elűzni a téli komorságot és a depressziót

Amint időd engedi, menj a szabadba, a téli napsütéses órák száma sajnos igen csekély, de egy jól elkapott pillanat garantáltan feltölti tested-lelked. Sétálj nagyokat a friss levegőn, vegyél mély lélegzetet, engedd el a negatív érzéseidet, gondolataidat. Nincs is jobb, mint egy erdei séta a téli, havas erdőben! Megnyugtat, kikapcsol, szemetgyönyörködtet, energiával tölt el, és nem utolsó sorban egészséges is. Arra ügyelj, hogy rétegesen öltözködj, nehogy megfázz.

Tölts minél több időt szeretteiddel. Nem kell hozzá különleges alkalom, ünnepnap, hogy az ember néhány órát eltöltsön a szerettei társaságában. Ha esetleg távol vannak tőled, lehetőségeitekhez mérten beszélgessetek telefonon, vagy az interneten keresztül naponta legalább néhány órát. Ha elmondhatod nekik milyen pozitív dolgok történtek veled, ha megoszthatod velük élményeidet, örömödet, bánatodat, garantáltan jobban fogod érezni magad, mintha magadban rágódnál a ki nem mondott dolgokon.

Kerüld el azoknak az embereknek a társaságát, akik afféle „energiavámpírként” vannak melletted, vagy a környezetedben. Lehetőség szerint vedd magad körül pozitív életszemléletű, vidám, jókedvű, boldog emberrel, hiszen könnyen rádragadhat ez a fajta életszemlélet, és pozitív kedélyállapot. Azonban ha negatív emberekkel veszed körbe magad, lehúznak a mélybe, és negatív energiákat ragasztanak rád.

Ilyenkor jót tesz ha kikapcsolódsz, megnézel egy jó kis vígjátékot, vagy éppen egy romantikus filmet, esetleg karácsonyi filmekkel hangolódsz az ünnepekre. De a színház a mozi, vagy egy jó koncert is kitud húzni a téli depresszióból. Ha a barátokkal közösen csináltok programot, az neked és nekik is jót fog tenni.

Figyelj arra, hogy mit eszel. Bár elsőre furcsán hangzik, de a nehéz és egészségtelen ételek, épp úgy okozhatnak kedélyállapotváltozást, mint a negatív emberek társasága. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, természetesen az édességet nem kell száműznöd étrendedből, hiszen az endorfin jót tesz testeddel és lelkeddel. Azonban ügyelj arra, hogy késő este már ne egyél, vagy csak gyomorkímélő ételeket. Egyél sok teljes kiőrlésű gabonából készült ételt, hiszen ezek növelik a szervezet szerotonin termelését és javítják a kedved.

Keress valami új hobbit, menj el táncolni, fess, rajzolj, barkácsolj, kreatívkodj, fényképezz. Ha elfoglalod magad és olyan dolot csinálsz, amiben örömöd leled, nem is lesz időd a téli depresszió gondolatával sem foglalkozni.

Ha megteheted esetleg ünnepek előtt vagy után, utazz el a télből a nyárba, vagy legalább egy kényeztető hétvégi wellness pihenésre. Ha néhány napig más dolgod sincs, mint önmagadra koncentrálni és hagyni, hogy mások „nyüzsögjenek” körülötted, garantáltan feltöltődsz.

Végül,de nem utolsó sorban, sportolj! A mozgáshiány ugyanis, könnyen okozhat fáradékonyságot, rossz kedvet, ami egyenes út a téli depresszió felé. Tehát mozogj, táncolj, fuss, edzz otthon, vagy edzőteremben, a lényeg, hogy mozgasd át tested, hogy tested és lelked is kiviruljon, a boldogságtól és az energiától.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)