Jump to content

Tippek a meleg elviseléséhez

2018. 08. 01. 19:00

Lefolyik a smink az arcunkról, álltó helyünkben is szakad a víz rólunk, a leglengébb ruha is elviselhetetlennek tűnő kánikula idején. Ezt az időszakot kellene úgy átvészelnünk, hogy méltóságunk és kinézetünk se csorbuljon.

Otthon megengedhetjük magunknak, hogy akár minden textil lekerüljön rólunk – persze, ha nem tartózkodik idegen az otthonunkban –, de meztelenül a munkahelyen, vagy az emberek közé nem szívesen megyünk, amennyiben nem célpont a nudista strand. Tikkasztó napokat élünk meg, és még az éjszaka sem mondható pihentetőnek a meleg miatt. Ha a munka frontján kell teljesítenünk a kánikula ellenére is, akkor nap végére alig várjuk, hogy ledobhassuk magunkról a verejtéktől átizzadt ruhánkat és lehűtsük magunkat. Körbenéztünk, hogy mit lehet tenni, hogy minél hatékonyabbak legyünk ez ügyben.

A makkegészséges szervezetet is megviseli a hőség, hát még a betegekére. A kánikula hatására testünk sok folyadékot és sót veszít, így a legnagyobb hangsúly azon van, hogy folyamatosan pótolva legyen a folyadékvesztés. Még azzal is párologtatunk, ahogy a levegőt kifújjuk, de a nagyja vízkészletünk az izzadással és a vizelettel távozik. Így a kánikulában akár két liter folyadéktól is megszabadul testünk. Érezhető tehát, hogy szervezetünknek mekkora szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra. Bármennyire is utálatosnak tartjuk az izzadást, ismert, hogy ez a szervezet védekezési mechanizmusa a hőséggel szemben. Otthon minél lengébben öltözzünk, de ha dolgozni kell menni, akkor is szellős, lenge ruhát vegyünk fel. Bármi, ami a levegő hajtására alkalmas lehet, azt használhatjuk legyezőként, ha nincs a közelünkben klíma vagy ventilátor. Akár a táskánkban is megbújhat egy díszesebb legyező, amelyet szinte kinézhetnek a kezünkből a hőségben tikkadók.

Irodában vagy otthon is jó szolgálatot tehet a ventilátor és még kiválóbb hűsítő lehet, ha jeget helyezünk a ventilátor elé.

Reggelente érdemes alaposan átszellőztetni az otthonunkat, és mielőtt munkába mennénk, engedjük le a redőnyt, húzzuk el a sötétítő függönyt. Mire hazaérünk, egy kicsit kellemesebb levegő fog várni, mint az odakinti.

Amennyiben a munkahelyen lehetőség van rá, akár fel is frissülhetünk egy zuhanyozással, de hazaérve mindenképp jól eshet. Megszabadulhatunk az izzadságtól testünkre tapadó ruháktól. Fogyasszunk egészséges és könnyű ételeket. Mellőzzük az alkoholos italok és a sok kávé fogyasztását.
A hőségben minden sokkal megerőltetőbb, még az alvás is. Ha az éjszakai alvás nem megfelelő, az kihat a másnapunkra. Még akkor is kényelmetlen, ha szabadságon vagyunk. Nem mindegy, hogy a pihenésre szánt időt nyűgösen, kialvatlanul töltjük, vagy jót alszunk. Akinek pedig munkába kell mennie, pláne nem mindegy, hogy milyen éjszakát tud maga mögött. Este is engedd be a hűvösebb levegőt, forgasd meg a levegőt a ventilátorral. Aki nem jelenti a szúnyogok vacsoráját, és van kertje vagy terasza, az akár a csillagos ég alatt is megpróbálhat aludni. A kellemes nyári este levegője jó érzés, és akár még a gyerekeknek is program és élmény lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: patch.com, everydayhealth.com, giphy.com)