Jump to content

Kimerültnek érzed magad? Az is lehetsz

2019. 09. 05. 19:00

Egy-egy nagyobb fizikai megterhelés után a legtermészetesebb, ha fáradtnak érezzük magunkat. Nemcsak fizikailag fáradhatunk el, hanem érzelmileg is.

Az életünk egy hullámvasúthoz is hasonlítható lehetne, hiszen megjárhatunk magaslatokat, és jó az életünk, de előre nem látható tragédiák, problémák is beárnyékolhatják az életünket, majd esünk mélyen magunk alá. Teljesen természetes, hogy a problémáink foglalkoztatnak minket, azaz azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk megoldani a problémánkat.

Biztosan érezted már magad úgy, hogy egy történés annyira nagy feladat elé állított, folyton azon kattogott az agyad. Nemcsak az ébren töltött idődben morfondíroztál a miérteken és a megoldáson, hanem még az éjszakád is ráment arra? Már az elalvás is nehézkesen ment, így kevesebbet aludtál és talán az sem volt pihentető. Hosszabb távon ez teljesen kiégeti az agyunkat, és az esti pihenésünkre, valamint a másnapjainkra is hatással lehet. Egyszóval túl sokat gondolkodunk az adott problémán. Ha az agyunk nem pihen, akkor abba belefárad és az érzelmi kiégés veszélye fenyegethet.

Ebben az állapotunkban a túlélésre pályázunk, és ez akár a munkánkban, akár a magánéletünkben is érződhet. Ez azzal is járhat, hogy beleszürkülünk az életünkbe. Nem vállalunk sem pluszt, sem kockázatot, csak azt szeretnénk, hogy a saját gondunk megoldódjon. A rutinszerű dolgaink alapjában véve meghatározzák napjainkat, amely nem rossz, sőt szükséges is, de amikor érzelmileg is kimerültek vagyunk, akkor bele is ragadunk a mindennapok teendőibe. Unalmas, túlságosan kiszámítható, ámde biztonságos így az élet.

Ebben az állapotunkban azonban cserben hagyhatnak az addig jól működő megérzéseink. Nem csoda, mert eltompulnak, elnyomjuk. A túlzottan biztonsági játék azt eredményezi, hogy nem merünk kockáztatni. Bár ez valóban biztonságos, de csak tovább mélyíti amúgy is növekvő érzelmi kimerültségünket.

Még a társas kapcsolatainkra is hatással lehet, ha ki vagyunk égve, hiszen nem vágyunk társaságra. Ha pedig már érzelmileg kiégve elhatárolódunk embertársainktól, akkor bizony bízni sem fogunk bennük. A bizalom hiánya akár már a családtagokra is kiterjedhet. Eddig a szintig el sem szabadna jutni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)