Jump to content

Mert az érintés kell

2020. 11. 04. 19:00

Az érzéseink a napjaink irányítói is lehetnek. Sőt, az érzéseink megjárhatják a magaslatokat és a mélységeket is akár egy nap leforgása alatt.

Szüleinktől remélhetőleg sok szeretet kapunk és úgy növünk fel, hogy a szeretet kapni és adni egyaránt képes felnőté válunk. A szeretet kifejezhető szavakban és tettekben is. A testi kontaktus éppúgy szükséges az egészséges szülő-gyermek kapcsolatban, mint később, felnőtt életünkben is. Egészen mást kapnak a szüleiktől azok a gyerekek, aki nélkülözik az érintést. A szép szó önmagában nem ér szinte semmit, ha fizikai érintésekkel nincs megerősítve.

Az érintésnek, a testi kapcsolatok pozitív hatással vannak ránk, hiszen társas lényként erre is szükségünk van ahhoz, hogy jó érezzük magunkat fizikailag és lelkileg is. Ha pedig ez így van, akkor az is teljesen egyértelmű, ha az érintések hiánya is hatással van ránk. Méghozzá negatív értelemben.

A szingliség lehet választott életforma, amely valameddig boldogságot és szabadság érzését adhatja meg, de van egy pont, amikor átbillenünk ennek minden pozitív megtapasztalásán és vágyni kezdünk egy társra, a szeretetre, az érintésekre. A fizikai kontaktus hiánya komoly tünetek formájában jelenhet meg. Bőr éhségnek is nevezik ezt az állapotot, amely többféle probléma képében jelentkezhet:

Agresszív viselkedés

Az érintés nélkülözéséből fakadhat az a fajta viselkedés, amely erőszakossá teheti a személyt. Még ha nem is családtag, szerelmünk érint meg, hanem masszázsra megyünk, az a fajta érintés is stimulálhatja a bőrt, csökkentheti az erőszakos hajlamot.

Depresszió

A szeretet és az érintés nélkülözése azt jelenti, hogy mind mentálisan, mind pedig fizikálisan is megmutatkozik az egészségünkben. A fizikai érintkezés erősíti az immunrendszert, a hormonszint egyensúlyban tartását segíti. Ennek hiánya pedig depresszióhoz vezethet.

Szorongás

Az érintés nélküliség olyan állapotba kergeti az embereket, amely során másban, máshogy próbálják magukat kárpótolni, például az evésben, így a fizikai kontaktus hiányát az evésben vezetik le. Ez pedig egyenes út az elhízáshoz. A bulimia vagy az anorexia gyökere is lehet az érintésmentes gyermekkor eredménye.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)