Jump to content

Mire hat a stressz?!

2020. 11. 10. 19:00

Tudnál mondani valamit, amely a lelkünkre, az életünkre nagy befolyással van? Ha nincs rá megfelelő válaszod, segítek: stressz.

Természetesen nem a legmegfelelőbb irányba befolyásolja az életünket az állandósuló feszültség. Erre a szervezetünk reagál, és hormonok segítségével változásokat intéz. Ha az adott szituációba benne maradunk, akkor a harcra igyekszik felkészíteni agyunk a testünket, de van, hogy menekülésre késztet.

Mindkét állapotban felgyorsul a pulzusunk, a légzésünk és a testünk is készen áll az esetleges megiramodásra. Ebből máris kitűnik az, hogy ha stresszhelyzetbe kerülünk, akkor az izmainkra is kihat. Az izomzatunk megfeszül, felkészíti a mozgásra, vagy a fájdalomra. Amint a stresszhatás csökken, úgy lazulnak el az izmok is.

A stresszhelyzetre való ilyenfajta reagálás teljesen általános védelmi és készültségi állapota a testünknek. A nagyobb gond az, hogy szinte naponta találkozunk ezzel. Ha pedig az izmaink folyton megfeszülnek a stressz miatt, azt meg is érezzük.

Fejfájás

Leginkább fejfájás formájában tapasztalhatjuk meg stressz „jótékonyságait” méghozzá azért, mert a nyak, a fej és a váll izmai folyamatos feszültségi állapotban vannak. Az állandó feszes izmok vezetnek odáig, hogy migrénes vagy tenziós fejfájás jelentkezik.

Derékfájás

Nemcsak a matracunkat vagy a megterhelő fizikai munkát kell okolni, ha fáj a derekunk vagy a hátunk.  A stressz ugyanúgy okolható emiatt. A mellkasban lévő izmok feszülése — akárcsak a fejfájás esetében —fájdalmat okozhat, amely hát- és derékfájás formájában jelenik meg. Még a légzés is nehezebben mehet.

Légzési gond

Ha már a légzésnél maradunk, kevesen gondolják, hogy a stressznek köze lehet a légúti problémákhoz. Pedig amikor a légút összeszűkül és alig kapunk levegőt, akkor nem a stresszre gondolunk. Ez a félelmetes tapasztalás megijeszt, de bízunk benne, hogy csak egyszeri. Ám, ha a stressz mindennapjainkban jelentős részt képvisel, akkor bizony ez a légzési probléma egyre sűrűbben jelentkezhet.

Házi megoldás stresszűzésre

A stresszt elkerülni nem tudjuk, ezért inkább annak levezetésére kell törekednünk. A sportolás mindenképp az egyik legjobb módja annak, hogy a feszültséget kiűzzük a testünkből. A legjobb, ha ezt a szabad levegőn tesszük meg. Figyeljünk oda arra, hogy mi okoz örömet és hódoljunk a hobbinknak, azoknak a tevékenységeknek, amelyek oldják bennünk a stresszt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)