Jump to content

Depresszióűző

2020. 12. 09. 19:00

Tavasszal tavaszi depresszió, ősszel ennek őszi változata telepszik ránk, de a karácsony környékével is ránk telepedhet a lehangoltság.

Akik sosem élték át a szezonális depressziót, azok csak legyintenek egyet és úri nyavalyaként tekintenek arra, pedig valójában ciklikusan megjelenő depresszióról van szó. Az advent időszakában megkezdődött a készülődés az ünnepekre, de ahelyett hogy ez örömmel töltene el, lehet hogy ránk még nehezebb időszak vár?

Őszi depressziónak is nevezik az a fajta lehangoltság, amely ősszel kezdődik és majd tavasszal enyhül. Tehát egész télen kitarthat és aluszékonyság, fáradékonyság, súlyvesztés vagy súlygyarapodás jelentkezhet. Azonnal a napfény hiányára, a hidegre, a hamar sötétedésre fogjuk ezt a jelenséget, azonban vannak módszerek, amelyekkel segíthetjük magunkat visszahozni az élők sorába.

 

Vigyél fényt az otthonodba

Az ünnepek során amúgy is több gyertya, égősor kerülhet dekorációként az otthonunkba, de nem muszáj azt csakis az ünnepi időszakra korlátozni. Már most kidíszíthetjük fénnyel a lakást, amely nemcsak dekorációként világíthat, hanem a lelkünkre is jó hatással lehet. Gyertya, fényfüzér, nem lehet elég belőle.

Szabadon a szabadban

Bármilyen hideg is van odakint és mi épp lent vagyunk, akkor irány a természet. Egy néhány perces séta is visszahozhatja az elfeledett jó hangulatunkat. Van az az időjárás, amikor érdemesebb bent maradni és ki sem mozdulni, de általában elmondható, hogy a természetben tett mozgás jó hatással van testre és szellemre egyaránt.

Sport

Szabadban vagy odabent végzett testmozgás egyaránt jó hatással van ránk. Amikor az idő a fajta fáradtság, amit a sport ad, szükséges a lelki békénkhez is.

 

Egyedül

Sokan ének egyedül, párkapcsolat nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy mindig egyedül kell lenni. Családja, barátai mindenkinek vannak, és ha elkap a téli depresszió, keressünk is társaságot magunknak. A koronavírusos időszak belepiszkál a családi látogatásokba, de az internet olyan jó barátunk és nagy segítségünk, hogy általa könnyebben tarthatjuk a kapcsolatot még így is. Videochateléssel láthatjuk is egymást azzal, aki távolabb van.

Hangulatkeltő étrend

Ügyeljünk arra, hogy mit fogyasztunk. Az egészséges, nem túl megterhelő ételeknek köszönhetően könnyebbnek érezhetjük magunkat. A gyógynövények erejét is bevethetjük.

Wellness otthon

A kényeztető fürdő, esetleg egy szakember által végzett masszázs visszaadhatja a frissességünket. Alkalmazzuk bátran, adjuk meg magunknak, amire szükségünk van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)