Jump to content

Te belehalsz a karácsonyba?

2020. 12. 16. 19:00

A koronavírus átrendezte az életünket, és talán a karácsony megszokott menetrendjét is átírja.

Nemcsak azon aggódhatunk, hogy este 8 órára haza kell érnünk, hanem sokak számára nagyon nehéz időszak ez, az anyagi megterhelés miatt. Akik elveszítették az állásukat a koronavírus miatt, azok talán olyan problémával találkoznak, amivel ezelőtt nem.

A karácsony a szeretetet ünnepe, de emellett irtózatos összegeket is megmozgatunk. Tudjuk, hogy a meghitt pillanatokat nem lehet pénzért megvenni, de mégis kényszert érzünk arra, hogy ebben az időszakban világot váltsuk. Sok esetben még a hitel felvétele is eszébe jut azoknak, akik önerőből nem tudják finanszírozni az ajándékokat.

Van az a határ, amikor józan ésszel át kell gondolni, hogy miről is szól ez az ünnep, és mi mit igyekszünk kihozni abból?

A pénz és az ajándék nem minden. Ezt egy gyerkőcnek elmagyarázni nehéz és nem is kell, ezért azt nem tehetjük meg, hogy számukra semmilyen meglepetéssel ne szolgáljunk. Lehet, hogy nem az idei karácsony lesz az, amikor az álmai beteljesülnek, de a gyerekek illúzióját, a karácsonyba vetett hitüket nem szabad elvenni.

A családtagok esetében már más a helyzet. A családtagok azok, akik nemcsak ismerik egymást, de azt is tudják, hogy ki milyen élethelyzetben van. A jelképes, saját készítésű ajándékok miatt egyáltalán nem kell rosszul érezni magunkat. Amennyiben most a fék behúzása következik a költekezésben, úgy az bizonyára az ajándékokon is meglátszik. Mégsem kell emiatt rosszul éreznie magát senkinek.

Ha az ajándékok értéke befolyásolja a karácsony hangulatát, rég nem ér semmit a közös ünneplés.

Meg kell húzni bizonyos értékhatárt, ami belefér a kiadásokba és annak megfelelően kedves, ha lehet egyedi ajándékkal kedveskedjünk szeretteinknek. Az ünnepi alkalom a legtöbb családban közös étkezést is jelent. Hogy annak terhe nem csak egy személyre nehezedjen, úgy meg lehet beszélni azt is, hogy ki milyen finomsággal készül. Lesz, aki a sütemények sütését vállalja magára, más salátát készít és lesz, aki az italért felel.

A karácsony ne a hatalmas kiadásokról és a stresszről szóljon. Elég megterhelő volt ez az év, legalább a lezárása legyen olyan, amilyet az új évben szeretnénk magunk körül tapasztalni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)