Jump to content

A félig üres pohár egyenes út a boldogtalansághoz?

2021. 04. 22. 19:00

Az élethez való hozzáállást sok minden befolyásolja. A neveltetésünk, a tapasztalataink, a személyiségünk is hatással van.

Azt a bizonyos poharat sokan látják félig telinek, míg mások azt félig üresnek gondolják. Máshogyan gondolkodnak tehát az optimisták és a pesszimisták. Egyben biztosak lehetünk. Az optimista szemlélet nagyon jó, csakhogy életünk nagyon komoly megrázkódtatást tartalmazó időszakában nem mindig működik, hogy csakis az élet szebbik oldalát lássuk. Az is biztos, hogy ha alapjában véve igyekszünk pozitívan gondolkodni, akkor a negatív gondolatokkal is hatékonyabban megküzdünk. Valamennyire felül lehet kerekedni azon, hogy mindenben csak a rosszat lássuk meg, de ha valakit sorra csak negatív tapasztalatokkal gyarapodott, sokkal nehezebb helyzetben van.

 

Válj optimistává!

Senki sem optimistaként vagy pesszimistaként születik. Tapasztalásaink vannak ránk olyan hatással, hogy dominálnak a jó vagy a rossz gondolatok. Sőt, ami azt illeti, gyakorta megeshet az is, hogy amíg a munkájában sikeres valaki, addig a szerelemben egyáltalán nem jár sikerrel. Óhatatlan, hogy egy idő után a szerelemben sokat csalódottak nem állnak olyan optimistán a párválasztás témájához. Másoknak éppen a karrierben való megtorpanás okoz keserűséget és a hitüket vesztett emberek már máshogy állnak mindenhez.

Nagyon jó lenne született optimistának lenni, de a negatív tapasztalásainknak köszönhetően annak formáló hatása érezhető cselekedeteinken. A pesszimizmus nem olyan nagy baj, ha az nem ült már rá az életünkre. Az állandó és erőltetett optimizmus sem feltétlenül jó irányba terel. A magunkra erőltetett optimizmusnak megvan az a hátránya, hogy folyton bízunk valami jóban, ami lehetséges, hogy nem is reális. Ha nem teljesül, akkor akár depresszióba is eshetnek.

Tény azonban, hogy akinek gondolatai között mindig csak negatívok cikáznak, hajlamosabbak a depresszióra, mint akik optimistább szemlélettel rendelkeznek. Az állandósuló pesszimizmus ugyanis kéz a kézben járhat a reménytelenség érzésével. Ebből a szemlélettel pedig már sokkal nehezebb bármi jót észrevenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)