Jump to content

A minta hagyományos, de az élet modern

2021. 07. 28. 18:00

El kell fogadnunk, hogy minden változik körülöttünk. Sőt, mi magunk is változunk. A korral nemcsak a ráncok, a tapasztalatok száma nő meg, hanem az életünkben is változások mutatkoznak.

A gyermekkort felváltja a felelősségteljes és önálló felnőttkor, amely kifejeződik abban, hogy leválunk a szüleinkről egy már egyedül ellátunk egy háztartást, fizetésünket beosztjuk a minél jobb boldogulás érdekében. A cél persze nem csak az önálló és minél jobb egzisztencia, hanem az is, hogy megtaláljuk életünk párját és családot alapítsunk.

Két ember egy párrá válás azt is jelenti, hogy két külön családban nevelkedtek fel, különböző nevelési mintákat tapasztalva. A szüleink még azt a párt alkothatták, ahol az apa volt a családfenntartó, az anya is dolgozott ugyan, de a fő feladata a gyermeknevelés és a háztartás vezetése volt. Ennek megfelelően a férfi a háztartási munkát nem sokat végzett.

Telt, múlt az idő, és most abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy mára már a nők fizetése ugyanúgy nélkülözhetetlen a háztartásból, mint a férfiaké. Csakhogy emellett megmaradt a régi szereposztás is. Vagyis a háztartási munkák még zömében mindig a nőket illeti, de a ház körüli tevékenységekben ugyanúgy kivehetik a részüket a hölgyek. Ennél fogva az otthoni feladatok elvégzése még mindig javarészt a nőkre hárul.

A hagyományos házasságokban ez a szerepfelosztás alapvető és elfogadott, hisz már az előző generációktól fogva ezt láttuk, ebben nőttünk fel. Elfogadható mindez, ha nem várják el a gyengébbik nemtől, hogy a jól fizető, komoly állása mellett a háztartás vezetése is csakis az ő nyakába háruljon, mint ahogy a gyerekekkel való foglalkozás és nevelés is. A modernebb gondolkodás és életvitel egészen másra kényszerítheti az embert, aki alkalmazkodva a változásokhoz, annak megfelelően igyekeznek a legjobbat kihozni a házasságból és a háztartásból is.

Az átállás nehézkesebb lehet, mert a kapcsolatban élők mindegyike más nevelésben részesült, de valószínűleg a hagyományos mintát követve. Ha a kapcsolat és a benne élők kellően rugalmasak, akkor igyekeznek egymást motiválni, ösztönözni és segíteni, így akár a háztartási vagy a ház körüli munka aránya is megváltozhat a nő és férfi esetében is. Amíg a nők nem ijednek meg a fűnyírástól, addig a férfiak is szívesebben indulnak sétára a gyerkőceikkel.

Sokkal nehezebb annak a nőnek a helyzete, akitől elvárják, hogy gyermekszülés után minél hamarabb visszaálljon jól fizető állásába, de ragyogjon a ház is, míg a férfi lehet, hogy ragaszkodik a hagyományos férj szerephez, amely a kenyérkereső titulust jelenti, de már a családfenntartói szerep homályosulásával.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)