Jump to content

Jön a tavasz, megvan az ürügy?

2022. 02. 14. 19:00

Közeledik a tavasz, amely magyarázatot is adhat arra, hogy miért érezzük magunkat olyan fáradtnak. Mielőtt erre a szép évszakra fognánk mindent, gondoljuk csak át!

Mindenki érezhette már olyan fáradtnak, hogy az ébredés is kínszenvedés volt, nemhogy ilyen erőtlenül még egy munkanapot is lenyomjunk. A tavasz sokak esetében magyarázat lehet arra, hogy miért olyan fáradtak. A kóros fáradtság annak ellenére is fennállhat, hogy korán aludni térünk és akár 8-9 órás alvás után is nyúzottnak érezzük magunkat.

Tény, hogy a világunk pörgős, felgyorsult életmódot élünk, amelyet akár az otthonunkba is hazaviszünk és nem tudunk ellazulni ott sem, ahol lehetne. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek jelen vannak az életünkben és csak fokozzák a fáradtságérzetet.

Délutáni szunya

Miért ne aludnánk délután, ha lehet? Nincs is azzal semmi gond. Van, hogy nagyon is hallgatni szükséges azokra a „segélykiáltásokra”, amelyeket a testünk közvetít felénk. A fáradtság alvásért kiált. Csakhogy a délutáni szunyálás azonban megzavarhatja a napi menetrendet. Ha ez a pihenés nem jelent fél óránál többet, akkor mindez az előnyünkre fordítható, de az ennél több alvás befolyásolhatja az éjszakai pihenést.

Hiányállapot

A téli időszakban pótolni szükséges a vitaminokat, ásványi anyagokat, hiszen a táplálékból nem biztos, hogy annyi mindent be tudunk gyűjteni, mint amennyi a szervezet megfelelő működéséhez szükséges. Ma már szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan étrend-kiegészítők, amelyek az egészséges étkezés mellé még biztosítják az ásványi anyagokat is. Mert ha hiányállapot lép fel, az akár fáradékonyságban, levertségben is megmutatkozhat.

Folyadékpótlás minimálisan

Nyáron nem kell noszogatni azért, hogy sok folyadékot fogyasszunk, de a hidegebb évszakokban ez már nem olyan egyértelmű. A vízhiányos szervezet nem feltétlenül a kínzó szomjúsággal jelzi, hogy pótolni kellene a folyadékot. Minél dehidratáltabbak vagyunk, annál fáradékonyabbá válunk.

 

Buli és alkohol

A szórakozás szükséges, de ha az egy hétköznap történik meg alkoholos italok kíséretében, akkor a másnap bizonyára nehézkesebb lesz. Habár kisebb mennyiségű alkohol is hamar álomba „ringathat”, de nehezebb eljutni a mélyalvás fázisába. Nem nehéz kitalálni, hogy a másnapi munkamorál kárára mehet mindez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)