Jump to content

Tüsszögés, orrfolyás és dagadt szem – támad az allergia

2022. 05. 27. 19:00

Az allergia tüneteit azok is ismerhetik, akik nem szenvednek benne. Sőt annál is kialakulhat, aki azelőtt nem küzdött vele.

Száll a nyárfa szösze. Hűha! – gondolhatnánk. Ez aztán a nagy adag az allergiásoknak. Valójában inkább csak idegesítő, hogy mindenhová odaszáll, elfújja a szél, de valójában a tájat belepő pamacsok nem allergének. Az allergiás tünetek jelentkezhetnek, de más kell ezért okolni.

A tél is enyhébb volt, most is kevés a csapadék és ez nem kedvez a mezőgazdaságnak, ellenben sokkal nagyobb eséllyel kerül a levegőbe a pollen. Olyan koncentrációban jelentkezhet, hogy akár azoknál is jelentkezhetnek az allergiás tünetek, akik eddig megúszták a tüsszögést, orrfújást.

Tavasztól őszig amúgy is dömping van a levegőben, ami a virágport illeti. Most azonban az tapasztalható, hogy az évről évre allergiás betegek átlagos számánál is többen szenvednek a pollenek okozta kellemetlenségekkel. Az orrdugulás, a viszkető szem és fáradékonyság is jelezheti, hogy a szervezet túlreagálja a virágporral való találkozását. Kezeletlenül mindez olyan komoly tünetegyüttessé nőheti ki magát, amely hatással van az éjszakai pihenésre és úgy egyáltalán, az életminőségre.

A vény nélkül kapható allergia elleni készítmények gyors segítséget nyújthatnak, de hosszú távon nem jelenthet megoldást, ezért érdemes a tünetekkel szakembert felkeresni. Allergiavizsgálattal kiderülhet, hogy melyik növény vagy növények okozzák a kellemetlenséget. Ha figyeljük az időjárásjelentésben a pollenjelentést, akkor előre felkészülhetünk a kellemetlenségek elkerülésére. Amint ismert, hogy mi okozza az allergiát, személyre szabott kezeléssel megszüntethető, később pedig megelőzhető az allergia tüneteinek megjelenése.

Nemcsak gyógyszerekkel lehet felvenni a harcot, hanem szokásokkal is. A személyes higiénia ilyenkor még fontosabb. Az átlagosnál sűrűbb hajmosás, az orrnyílás kiöblítése, a szemből való kiöblítés, a ruha, valamint az ágynemű gyakori cseréje sokat segíthet.

Harcra fel emberek!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)