Jump to content

Aktív életmód nyugdíj után is? Naná!

2022. 09. 21. 19:00

Örömmel tölt el egy idős, de aktív ember látványa? Már csak azért is, mert feltett szándékod, hogy öregségedre te is hasonlóan aktív tudj maradni?  Akkor van feladatod.

A szomszédomban élő Józsi bácsi 92 éves kora ellenére naponta kétszer hosszabb sétára indul. Számolja a villanykarókat oda és vissza is. Rosszabb napokon kevesebb ez a szám, de a séta még akkor sem marad el. Hacsak az időjárás nem szab annak gátat. Akkor viszont az otthonában végez tornákat. Józsi bácsinak kemény, bányász élete volt aktív pénzkereső idejében, és örömmel mesél azokról az időkről, meg a fiatalságáról (lényegében mindenről). Nemcsak a naponta megtett sétái miatt tűnt fel, hanem hihetetlen friss memóriáját és optimizmusát is csodálom. Amikor vele beszélgetek, mindig azt érzem, hogy én is így szeretnék megöregedni.

Ugyanakkor eszembe jut anyukám, aki méltatlanul keveset tölthetett nyugdíjasként, mert a halál korán és váratlanul ragadta el őt. Azt viszont tudtam róla, hogy rettegett a nyugdíjas évektől, mert unalmasnak vélte és tartott attól, hogy mi lesz vele, ha a munkájára már nem számítanak.

A nyugdíjas évekre máshogy reagálhatnak az emberek. Tény, hogy ha a dolgos hétköznapokat a hátvégi hangulathoz hasonló mindennapok követik, akkor az akár kínzóvá, unalmassá is válhat. Az azonban csak rajtunk múlik, hogy ne így legyen. Érdemes beosztani a teendőket, valamint új programokat, lehetőségeket is fel lehet keresni annak érdekében, hogy új barátokra, esetleg új hobbira találjunk rá. Akár munkába is állhatunk. És ha a pénz nem a mozgatórugó, akkor az önkénteskedés kiváló lehetőség a kimozdulásra, a hasznos munkavégzésre, mások segítésére.

A fent említett Józsi bácsi 90-en felül is remek memóriával bír. Hiszem, de Józsi bácsi is azt vallja, hogy a mozgásszegény életmód, a lakásba való begubózás vétek és életet rövidítő megoldás. Azaz az aktív nyugdíjaskorban is szükséges találni valamilyen mozgásformát, amelyet minden nap űzni tudunk. A legáltalánosabb a séta vagy a kerékpározás, de a táncolás (főleg, ha csoportos) is megfelelő lehet.

Mindenkinek van olyan kedves tevékenysége, amely otthon is megvalósítható, de munka, család mellett ezt mindig csak elodázni lehetett. Nos, nyugdíjasként emlékezzünk vissza arra az időre, amikor csak ábrándoztunk arról, hogy a hobbinknak élünk. Ideje elővenni.

Amikor az idő nem alkalmas arra, hogy kimozduljunk és a hangulatunk is inkább arra sarkall, hogy otthonunk melegében maradjunk, akkor vegyünk elő olyan memóriát megmozgató feladatokat, mint a keresztrejtvény töltés vagy olvasás, de miért ne tanulhatna az ember valami újat? Akár az iskolapadba is beülhetünk, de online tanfolyamok iránt is érdeklődhetünk. A fizikai jólét mellé szükség van a megfelelő mentális háttérre is, amelyet ugyancsak szükséges csiszolni, szinten tartani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)