Jump to content

A fizikum mellett az agyat is edzeni kell

2022. 10. 29. 19:00

Az öregedés természetes folyamat, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az idős kort milyen minőségben éljük meg.

Sokaktól hallom azt, hogy úgy szeretne megöregedni, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg is ép maradjon, amennyire csak lehet. Mit ér a szellemi épség, ha a fizikum nincs rendben és fordítva? Nem csoda, hogy a demencia egy olyan félelmetes kórkép, amelyet senki nem kíván sem magának, sem másnak.

Amikor már a munka világát magunk mögött tudjuk és nyugdíjas éveinkbe érünk azt leginkább aktív közösségi élettel és tevékenységgel képzeljük el. Nem megvetendő, ha több figyelmet szentelünk magunknak, hiszen a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, sőt önálló életet élnek. Az idős kor nem jelenti azt, hogy mindenféle munkavégzés elkerül és nekünk is el kell kerülni, valamint az sem igaz, hogy nem tanulhatunk, fejlődhetünk. Sőt bizonyos szempontból muszáj is az elmét „ébren” tartani azért, hogy szellemi frissességünk megmaradjon. Mindez akkor van igazán egyensúlyba, ha az egészségi állapotunknak megfelelően a fizikai épségünkre is odafigyelünk.

No, de hogyan tarthatjuk karban az elmét úgy, hogy az még élvezetes is legyen?

Előtted vannak azok az idős személyek, akik napjukat a sorozataikhoz igazítják? Nincs azzal gond, ha egy történet annyira lebilincseli az embert, hogy az elejétől a végéig látni akarja. A probléma azzal van, ha a televízió annyira rabul ejti, hogy a mozgást és a szellemi felfrissülést is annyira háttérbe szorítja, hogy az a hanyatlást eredményez.

Egy kellemes séta a közelben, a barátnővel, baráttal, családtaggal nemcsak a testet edzi és tartja kordában, de a lélekre és a mentális egészségre is jótékonyan hat. Naponta érdemes kisebb vagy akár nagyobb sétákat tenni.

Az agy karbantartására megfelelő tevékenység lehet a rejtvényfejtés vagy az olvasás is. Ugyanakkor, aki érez magában némi ambíciót, akár saját szórakoztatására írhat is. A régmúlt emlékeit nyugodtan lapra lehet vetni, de ami az elmében rejtőzik, fiktív történet kiírása is remek szórakozás lehet. Ki tudja, hogy milyen sikertörténet születhet így?

A nyugdíjas kor több szabadidővel is jár, amit hasznosíthatunk a kert rendezésével. A természetben lenni, növényekkel foglalkozni igazi lelki tisztulás és az agyra is jó hatással van.

Végre elérkezhet az idő arra, hogy a hobbinknak éljünk. Ha nincs ilyen, akkor ki lehet próbálni magunkat bármiben, ami kicsit is tetszik.

A hölgyek szívesen kézimunkáznak. Akár teljesen új, eddig ismeretlen technikával is megismerkedhetünk és gyönyörű darabok készülhetnek. Akár ajándékozni is lehet ezekből, netán még az értékesítés is szóba kerülhet.

A zene, a tánc mind jó hatással van az agyra, így akár elkezdhetünk táncolni, amely egyben kiváló közösségi szórakozás is lehet. A hangszeren való játék pedig rendkívül megmozgatja az agyat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)