Jump to content

Ne csak kívül hangolódj az ünnepekre, lelkiekben is készülj

2022. 12. 05. 19:00

Már túl vagyunk advent második vasárnapján, ami azt jelenti, hogy nyakunkon a karácsony. Ez pedig ráébreszthet arra, hogy ideje összekapni magunkat és készülődni erre az ünnepre.

Az advent a ráhangolódás, készülődés idejét jelenti. Azonban nemcsak az otthonunkat lehet karácsonyi díszbe öltöztetni, hanem lelkileg is készülődni lehet a szeretet ünnepére. Mindegy, hogy készen vett díszekkel szépítjük az otthonunkat vagy saját kezűleg készítjük el azokat, és az sem jelent semmit, vagy már mindenkinek megvan a neki szánt ajándék, ha legbelül korlátok vagy gátlásokkal teli indulunk ennek az ünnepnek.

Most a közelgő karácsonyra levetítve írjuk le ezeket a gátló tényezőket, de valójában az egész életünkre kihathat az, ha…

Ebben az időszakban sorra hallani, hogy rászorulókon segítenek a hírességek. Na, jó, de nekik sok a pénzük. Kétségtelenül könnyebb a többől adakozni, de ha arra gondolunk, hogy amit adunk, azt vissza is kapjuk (még ha nem is attól, akin segítettünk), akkor még a kicsiből is érdemes és jó adni. Már csak azért is, mert nincs annál felemelőbb érzés, hogy valakin tudunk lendíteni. Vagyis, ha tehetjük, akkor segítsünk. Akárkin. Bárkin.

Nem vagyunk képesek megbocsátani. Vagyis éveken, évtizedeken keresztül hurcolunk olyan sebeket, amelyeket nemhogy megpróbálnánk meggyógyítani, valójában csak akuttá tesszük, esetleg növeljük annak mértékét. Igen, lehet, hogy komolyan hibázott valaki, de ha nem szeretnénk, hogy az folyamatos frusztrációt – majd annak fizikai megnyilvánulásait is – okozzon, akkor vessünk véget annak. Normális emberhez méltóan beszéljük meg a múltban történteket. Lehet, hogy kiderül, az egész egy félreértés.

Fortyoghatunk folyton az igazságtalanságon, de el kell fogadnunk, hogy nincs hatalmunk minden felett és bizonyos dolgok megtörténnek, ha akarjuk, ha nem. Ha mi megtettünk mindent annak érdekében, hogy béke és nyugalom legyen, akkor fogadjunk el bizonyos helyzeteket és békéljünk meg.

 

Habár ehhez az ünnephez méltó a békesség, és ilyenkor sok családban esély van arra, hogy az egyensúly és a béke helyreálljon, de az életünk további részét is pozitívan befolyásolja az, ha a családi egység visszaáll és megbocsátunk, elengedünk, szeretünk.

A kulcssszó tehát: szeretet. Legyen ez a vezérelve a szeretet ünnepének, amely pozitívan befolyásolja a következő évünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)