Jump to content

A nyugdíj, ha megérjük, avagy mikor kellene letenni a munkát?

2023. 04. 26. 19:00

Életünk értelmének bármit tekinthetünk, de általánosságban véve a családalapítás, a gyerekek normális felnőtté nevelése mellett a nyugodt nyugdíjas évek megélése a cél.

Egyre modernebb környezetben élünk és ez minden területen megmutatkozik. Fejlettebb az egészségügy és az orvoslás is, ám ezzel az élettel szervesen együtt jár a stressz, a feszültség, amely sok nyavalyát hoz az emberiségre. Így hiába élhetnénk elméletileg jóval tovább, ezek a tényezők sok évet elvehetnek tőlünk. Emellé pedig még az is társul, hogy a nyugdíjkorhatárt olyan magaslatokba emelték, ameddig nehéz eljutni. Természetesen sokaknak sikerül, de jócskán vannak azok, akik nem élvezhetik az idős kort és a pihenést.

Hazánkra amúgy is jellemző, hogy öregedő a társadalmunk. Statisztikai adatok szerint a férfiak közel 40%-a meg sem a nyugdíjazását. A 65 éves korra emelt korhatár tehát elérhetetlenné válhat sokaknak. Arra is rá kell világítanunk, hogy a mai Magyarország lakosságának várható életkora a nők esetében 4 évvel, míg a férfiak esetében 5,6 évvel rövidebb, mint más, nagyon alacsony számmal bíró nemzeteké. Vagyis egyáltalán nem állítunk jó, de még így sem a legrosszabbul.

Míg férfiak esetében a betöltött 65 év után mehetnek nyugdíjba, addig a nők a 40 éves munkaviszony igazolásával is. Nem csoda, hogy az évek meglétével sokan meg is lépik a nyugdíjaztatást. Vannak olyan munkakörök, amelyek az igazán korai nyugdíjazással járnak: rendőr, tűzoltó. Vajon egészségesebbek és boldogabbak azok, akik korábban élvezhetik az öregségi nyugdíjat? Kutatások is irányultak ennek megválaszolására. Egy 2018-as bostoni felmérés alapján bátran kimondták, hogy a korai nyugdíjazás meghosszabbíthatja az élettartamot mindkét nem esetében. Az idő előtt nyugdíjazott személyek esetében még a halálozás kockázata is kisebb volt az első néhány évben. Sőt, azt is bizonyították, hogy a már valamilyen betegségben szenvedők a nyugdíjas éveikben meggyógyultak, állapotuk jobbra változott. Ennek fordítottja is igaz, hogy a késői nyugdíjazás az egészségre ártalmas. Ezek a tudományos kutatások rámutattak arra, hogy komoly összefüggés van az öregségi nyugdíj és a halálozás között.

Azzal is számolni kell, hogy van, aki éppen azt sínyli meg, ha a mindennapos tennivalója, a munkába járás, az aktív dolgozás megszűnik az életében. A céltalanság, a magány, a motiválatlanság legalább akkora rombolást tehet az egészségünkben. Nem véletlen, hogy az ilyen típusú, már nyugdíjas korú személyek keresnek magunknak elfoglaltságot, vagy akár állást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)