Jump to content

Hamarosan állítjuk az órákat. Erre figyelj!

2024. 03. 24. 19:00

Hamarosan megint szembesülünk az óraátállítás tényével, amely sokaknak csupán annyit jelent, hogy tovább lesz világos, míg mások fizikai tüneteket is éreznek.

Az óraátállítást lehet szeretni vagy sem, de attól még létezik és be is következik hamarosan. Kétségtelenül hatással van ránk.

Jó hatások

Több természetes fény: Több természetes fényhez juthatunk és élvezhetjük azt, ami jobb hangulatot ad és a D-vitamin termeléséhez is hozzájárul.

Aktívabb életmód: A hosszabb nappalok lehetővé teszik, hogy több időt töltsünk a szabadba és több napfényhez jussunk, amely motiválhat a több mozgásra, bármilyen aktivitásra.

Energikusabb reggelek: Korábban van világos és ez segítheti az ébresztőt, így a reggelek sem olyan nyűgösek és napközben is energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Közösségi aktivitások: A hosszabb nappalok lehetővé teszik több közösségi szabadidős tevékenységeket, amely a társas kapcsolataink szempontjából nagyon fontos.

Jobb alvásminőség: A napközben végzett több fizikai aktivitás és a természetes fény segíthet javítani az alvásminőséget.

Negatív hatások

Alvászavarok: Az óraátállítás okozhat átmeneti alvászavarokat, mert van, akinek a belső órája kicsit nehezebben alkalmazkodik a változásokhoz.

Fáradtság és kimerültség: Az óraátállítás következtében sokan fáradtabbnak és kimerültebbnek érezhetik magukat. Néhány nap múlva azonban ők is alkalmazkodni tudnak és elmúlik ez az érzés.

Teljesítmény csökkenése: Az átállás idején csökkenhet a teljesítőképesség és koncentráció, ami befolyásolhatja munkahelyi teljesítményüket és vezetési képességüket.

Emésztési problémák: Az idő változása befolyásolhatja az étkezési szokásokat és az emésztést is.

Mentális egészség hatása: Az óraátállítás okozta stressz és a biológia átállás van, akiben szorongást és hangulatingadozást válhat ki.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)