Jump to content

A nyári szünet szólhat a pihenésről, de a takarításról is

2024. 06. 26. 19:00

Nem érzed jól magad és úgy gondolod, hogy mindenképp tenni kell valamit? Több fronton is tehetsz magadért, de először mérd fel a helyzetet.

Állj meg kicsit és nézz körül. Hidd el, hogy erre nagyobb szükséged van, mint gondolnád. Az életed ugyanis több területből tevődik össze és bizony mindegyiken van mit dolgozni. Sőt, érdemes időközönként takarítást, szelektálást, lomtalanítást is végezni. No, de nézzük, hogyan teheted jobbá, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá az életedet. Kezdj neki a „takarításnak”!

Fizikai környezet

Az otthonunk fizikai rendbetétele segíthet a mentális tisztaság elérésében. Rendszeres takarítás, rendrakás, a lomtalanítás mind hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez.

Ugyanezt a munkahelyeden is megteheted, hiszen a rendezett munkakörnyezet növelheti a produktivitást és csökkentheti a zavaró tényezőket. Mindig hagyd rendbe az íróasztalodat és még a számítógépen is rendezd a dokumentumaidat.  

Kapcsolatok

Emberi kapcsolatainkat is érdemes átvizsgálni és könyörtelenül szabadulj meg azoktól, akik csak az energiát veszik tőled vagy a negativizmusukkal szívják az energiádat. Ismerd fel az értékes és értéktelen, lehúzó kapcsolataidat. Ha valakit fontosnak ítélsz meg az életedben, akkor rá sokkal jobban koncentrálj.

Mentális tér

Az emberi kapcsolataid rendezésével már jobb úton haladhatsz, de még jobbá válhat, ha a saját gondolataid között is el tudsz igazodni. Ennek legjobb módja az, ha naplót vezetsz és kiírod magadból a gondolataidat, azt, hogy mi foglalkoztat. Leírva ugyanis minden tisztább és egyértelműbbé válhat, ráadásul a stresszt is csökkentheted.

Fogalmazz meg rövidebb és hosszabb távú célokat, amelyeket szeretnél elérni. Időközönként pedig tarts önreflexiót, hogy elérted-e vagy közelítesz-e a céljaidhoz. Néha nem árt újratervezni, újragondolni.

Egészség

Az egészséges testhez annak megfelelő táplálkozásra van szükség, és ha ez is teljesül, akkor nagyobb eséllyel tudsz pozitívan gondolkodni. Ebben pedig csak tovább segíthet az, ha beépíted az életedbe a rendszeres testmozgást és odafigyelsz a minőségi alvásra.

Digitális élet

A telefon és a laptop lehet a munkaeszközöd és lehet, hogy csak alkalmanként kerül a kezedbe, de igyekezz rendben tartani az e-mailjeidet, a közösségi média felületeidet és minden fájlt, adatot.

Ugyanakkor igyekezz minden mentes időszakokat beiktatni, vagyis amikor mellőzöd a kütyük használatát és bevezeted az úgynevezett digitális detox időszakát.

Pénzügyek

Vezess jegyzetet a kiadásaidról, a bevételeidről, hogy egyértelmű és átlátható legyen a költségvetésed és tudd, hogy meddig nyújtózkodhatsz. Ez puszta matek, ugyanakkor, ha átláthatóvá teszed a pénzügyeidet, akkor sokkal jobban tudsz tervezni.

Idő

Valamilyen napirend mindenki életében jelen van, de kezdj el tudatosabban megszabni és betartani mindent ahhoz, hogy az időddel is jobban tudj tervezni.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)