Jump to content

Ha elkapd a düh, ezeket a feladatokat válaszd!

2024. 10. 06. 19:00

A stressztől jó megszabadulni és ez akár a munkahelyen is megvalósulhat, ráadásul gyorsan.

Életünk része a stressz. Ezt el kell fogadnunk és ahelyett, hogy megpróbálunk nem tudomást venni róla, inkább annak hatékony elengedésére törekedjünk. Ehhez ajánlunk a figyelmedbe 3 olyan technikát, amelyet bármikor bevethetsz. Nem kell hozzá semmi más, csak te magad és egy kis magadra fordított idő.

Ha a munkában ér a stressz? Annak oldása is történhet még a helyszínen. Tudod mit csinálj?

Állj fel és indulj!

A mozgás az egyik leghatékonyabb módja a bennünk felgyülemlett feszültség oldására. Az eszközigény nélküli néhány perces séta (intenzív, gyors séta), vagy egy kis kocogás is remek lehet. Nos, erre nincs mindenkinek lehetősége a munkahelyén, ám ha úgy érzed, hogy szétvet az ideg, a mozgás még így is kivitelezhető, csak guggolás, nyújtózás formájában. Csak állj fel az asztaltól és ha egyedül vagy az irodában már kezdheted is. A mély guggolás, a nyújtózás fokozza a test vérkeringését és az agy oxigénellátását is segíti. Míg a feladatvégzésre koncentrálsz, addig el tudod engedni azt, ami a stresszt kihozta belőled.

Ezek a gyakorlatok amúgy a tartós ülő munka esetében is kivitelezhető, sőt óránként kötelező lenne beiktatni a felfrissülés és a test megmozgatása miatt is.

Légzéstechnika

Még egyszerűbb, eszközt nem igénylő, sőt akár az irodában, a székben ülve is elvégezhető egy feszültségoldó légzőgyakorlat. Lélegezni mindenki tud, hiszen így van lehetőségünk az életre. Van azonban egy technikája, amelyet, ha betartasz, akkor hatékonyan elűzheted a feszültséget.

Vegyél mély levegőt az orrodon át és ezt 4 másodpercig csinál, majd tartsd bent 7 másodpercig, aztán óvatosan és 8 másodpercen keresztül fújd ki a szádon. Ezt a könnyű és gyors gyakorlatot bármikor elvégezheted, ha rád tör a feszültség.

Mindfulness

Ha mindig vannak a közeledben és nem tudsz elvonulni egy csendes helyre, akkor ez nem kivitelezhető. Ha mégis meg tudod oldani, hogy legalább néhány percre egymagad lehess, akkor vonulj el és ülj le. Keress egy kényelmes pozíciót és csukd be a szemedet. Lélegezz mélyen és figyeld ezt a folyamatot. Ha azon kapod magad, hogy a stressz forrására gondolsz, akkor a figyelmedet megint fókuszáld a légzésre. Ha lehetőséged van, akkor akár 10 percig is figyelj így magadra. Ez a folyamat segít megrekeszteni a stresszt és a jelenben tart.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)