Jump to content

Így erősítsd immunrendszered az ősz beköszöntével!

2016. 09. 22. 18:00

Az őszi borogós, hideg esős napok beköszöntével nem csak kedvünk válhat borongóssá, ilyenkor az emberek könnyebben kapnak el különféle fertőzéseket, betegségeket, immunrendszerünk, testünk legyengül, ez pedig lelkünkre is hatással van.

Hogyan védekezhetünk a betegségek és a levertség ellen? Fogyasszunk minél több vitaminban gazdag gyümölcsöt!

Az ősz legkedveltebb gyümölcsei közül bátran válogathatsz, magas vitamintartalmuk miatt megerősítik immunrendszered, valamin energiával töltenek fel. Ez pedig közérzetedre is hatással lesz.

A körte az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcsök egyike, kitűnő rost-, C- és K-vitamin-forrás, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, rezet, valamint antioxidáns fenolokat. Kutatások igazolták, hogy a benne található klorogénsav, gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint meggátolja az érelmeszesedésért, csökkenti a szív- és érrendszeri betegség kialakulását.

Az alma az egyik legkiválóbb rostforrás, mindemellett sok C- és K-vitamint, valamint káliumot tartalmaz. Számos olyan flavonoidot tartalmaz, melyek a daganatos betegségek leküzdésében játszhatnak fontos szerepet. Koreai tudósok vizsgálatai alapján arra jutottak,hogy kémiai rákmegelőző hatása van, mely többféle antioxidáns egyesített hatásával és daganat-visszafejlődést elősegítő tulajdonságaival van összefüggésben.

A szilvában szintén sok A-, C- és K-vitamin, valamint rost található, emellett gazdag káliumban, rézben, antociánokban, valamint antioxidáns karotinoidokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban. A szilva olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek segíthetik az idült betegségek elleni küzdelmet, ráadásul beindítják a fogyást is, ugyanis emésztés serkentő tulajdonsága mellett, éhségcsillapító hatássa is rendelkezik. A C-vitamin tartalma miatt, a legcélszerűbb frissen fogyasztani.

Az ősz szimbolikus gyümölcse a szőlő,ami K-vitaminban, mangánban, káliumban, B1-, B6- és C-vitaminban gazdag.Emellett tartalmaz olyan fontos növényi anyagokat, mint a polifenolok és a resveratrol. Mindkettő csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,a vérrögképződés megakadályozása révén. A szőlő fogyasztása pozitívan hat a szellemi képességekre, javítja a tanulási folyamatokat, a memóriát, és az emlékezőkészséget.

Az őszibarack A- és C-vitaminban, valamint rostokban gazdag, továbbá B3-, E-vitamin, kálium-, K-vitamin, mangán- és rézforrás is. Antioxidáns karotinoid- és flavonoidtartalma magas, kutatások szerint az őszibarack kivonat hatékonyan gátolhatja az emberi mellráksejtek fejlődését is.

Végül,de nem utolsó sorban pedig a dió, ami kiváló mangán-, réz- és magnéziumforrás, emellett B-vitamin, kálium, cink, folsav, számos rost és fehérje és antioxidánsok is találhatók benne. Fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve javítja a véredények működését, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is akadályozhatja.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép:pixabay.com)