Hogyan védekezhetünk a betegségek és a levertség ellen? Fogyasszunk minél több vitaminban gazdag gyümölcsöt!
Az ősz legkedveltebb gyümölcsei közül bátran válogathatsz, magas vitamintartalmuk miatt megerősítik immunrendszered, valamin energiával töltenek fel. Ez pedig közérzetedre is hatással lesz.
A körte az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcsök egyike, kitűnő rost-, C- és K-vitamin-forrás, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, rezet, valamint antioxidáns fenolokat. Kutatások igazolták, hogy a benne található klorogénsav, gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint meggátolja az érelmeszesedésért, csökkenti a szív- és érrendszeri betegség kialakulását.
Az alma az egyik legkiválóbb rostforrás, mindemellett sok C- és K-vitamint, valamint káliumot tartalmaz. Számos olyan flavonoidot tartalmaz, melyek a daganatos betegségek leküzdésében játszhatnak fontos szerepet. Koreai tudósok vizsgálatai alapján arra jutottak,hogy kémiai rákmegelőző hatása van, mely többféle antioxidáns egyesített hatásával és daganat-visszafejlődést elősegítő tulajdonságaival van összefüggésben.
A szilvában szintén sok A-, C- és K-vitamin, valamint rost található, emellett gazdag káliumban, rézben, antociánokban, valamint antioxidáns karotinoidokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban. A szilva olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek segíthetik az idült betegségek elleni küzdelmet, ráadásul beindítják a fogyást is, ugyanis emésztés serkentő tulajdonsága mellett, éhségcsillapító hatássa is rendelkezik. A C-vitamin tartalma miatt, a legcélszerűbb frissen fogyasztani.
Az ősz szimbolikus gyümölcse a szőlő,ami K-vitaminban, mangánban, káliumban, B1-, B6- és C-vitaminban gazdag.Emellett tartalmaz olyan fontos növényi anyagokat, mint a polifenolok és a resveratrol. Mindkettő csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,a vérrögképződés megakadályozása révén. A szőlő fogyasztása pozitívan hat a szellemi képességekre, javítja a tanulási folyamatokat, a memóriát, és az emlékezőkészséget.
Az őszibarack A- és C-vitaminban, valamint rostokban gazdag, továbbá B3-, E-vitamin, kálium-, K-vitamin, mangán- és rézforrás is. Antioxidáns karotinoid- és flavonoidtartalma magas, kutatások szerint az őszibarack kivonat hatékonyan gátolhatja az emberi mellráksejtek fejlődését is.
Végül,de nem utolsó sorban pedig a dió, ami kiváló mangán-, réz- és magnéziumforrás, emellett B-vitamin, kálium, cink, folsav, számos rost és fehérje és antioxidánsok is találhatók benne. Fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve javítja a véredények működését, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is akadályozhatja.