Jump to content

Tarst mértéket karácsonykor, így elkerülheted a kellemetlen problémákat!

2016. 12. 14. 18:00

Sokakra jellemző, hogy év közben, az állandó rohanás miatt munkaidőben, ebéd címszó alatt, gyorsan bekapnak 1-2 falatot. Aki rendszertelenül étkezik, annak a karácsonyi sütés-főzés, rokonlátogatás és családi vacsorák során, a gyomra látja kárát.

Az emberek jelentős része, a két ünnep között, valamilyen gyomorproblémával küzd, ugyanis a nehéz ételek és az alkohol megterheli szervezetünket. Ha egészségünk nem az igazi, az az ünnepre és a szabadnapokra is rányomja a bélyegét. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj, így nem kell az ünnepeket fájdalmak közepette, az ágyban tölteni.

A leggyakoribb problémák, amelyek ilyenkor jelentkezhetnek az a puffadás, gyomorrontás, emésztési zavarok, illetve a gyomorégés. A karácsonyi vacsorák során bizonyára előkerülnek a különféle alkoholok , cukros, szénsavas üdítők. Mindezek mellett az ilyenkor közkedvelt aszalt gyümölcsök, a káposzta, és az élesztővel készült ételek is puffadást okoznak.

A kellemetlen teltségérzet, a gázképződés rettentő kellemetlen tud lenni, főleg ha vendégségben vagyunk. Könnyedén megelőzheted a bajt, ha mértékkel eszel, ha egyszerre csak kis adagokat szedsz a tányérodra, valamint lehetőséghez mérten kerülöd a túlzott alkoholfogyasztást, és inkább szénsavmentes üdítőt fogyasztasz.

A nehéz, többfogásos ételek, és a karácsonyi „semmittevés” az emésztésed is könnyedén felborítja. Ha elegendő mennyiségű folyadékot, vitaminban és rostban gazdag táplálékokat fogyasztasz, valamint az étkezéseknél, a megfelelő folyadékbevitelre is odafigyelsz ,akkor elkerülhetet a székrekedést, vagy éppen a kellemetlen hasmenést. Akinek a gyomra érzékeny, kerülje karácsony környékén a szilvával, mazsolával töltött ételeket, a lekvárokat, a tejszínes, krémes süteményeket, ugyanis könnyen meghajthatják a túlterhelt gyomrot. Mindig figyeljünk oda, hogy egyensúly legyen a táplálkozásunkban, ne csak húst-hússal együnk, mindig együnk köretet, zöldséget, salátát, így nem nehezedik el gyomrunk idő előtt.

A gyomorégés problémája nem csak a karácsonyi vacsorák velejárója, de a szilveszteri alkoholfogyasztás során is előszeretettel jelentkezik. Az ünnepi ételek zsírban és olajban gazdagok, elősegítik a reflux kialakulásának esélyét, és gyomrunkat is eltelítik. Mindig tartsunk mértéket, ne vigyük túlzásba sem az étkezést, sem az italozást. Ha többfogásos vacsorához van szerencsénk az ünnep összes napján, akkor iktassunk be szüneteket a fogások között. Ha rápihenünk, gyomrunknak is van ideje befogadni az újabb falatokat. Fontos, hogy ha a karácsonyi vacsorát ne tegyük túl későre, mert alvásproblémát, teltségérzetet, gyomorfájást okozhat, hiszen nem tud beindulni idejében az emésztés folyamata.

Figyeljünk oda, hogy mindig alaposan mossuk meg az ételek alapanyagait, a húsokat és a tojást alaposan süssük-főzzük meg, ezzel megóvhatjuk családunkat egy kellemetlen szalmonellafertőzéstől az ünnepek idejére. Ha valami oknál fogva mégis sikerült összeszednünk egy gyomorrontást, akkor pár napig mindenképp diétázzunk. A reszelt keksz, főtt krumpli, répa, és alma csodát művel a gyomrunkkal. Ha kicsit körültekintőek vagyunk és képesek vagyunk mértékletességre, akkor semmi nem árnyékolhatja be az ünnepünket.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)