Jump to content

Sportolj vízben!

2016. 07. 19. 21:00

Az embereknek két csoportja van, vannak akik élnek-halnak a különféle sportokért, mozgásformákért, őket a hőség sem tántorítja el a szokásos napi rutinszerű edzéstől.A másik csoport pedig, akiknek mindig akad valamilyen jó kifogásuk arra,hogy miért nem mozognak eleget.

Első sorban nekik ajánlanám a nyári hőségben is kiválóan feltöltő és ellazító, garantáltan stresszcsökkentő sportot, az aquafitnesst.

A jelen kor társadalma a technika feljődésével, az elmúlt évekhez képest egyre inkább lustuló tendenciát mutat. A rendszeres fizikai aktivitásban, mozgásban résztvevők száma rohamosan csökken. Sajnos az emberek túlnyomó többsége mozgásszegény életmódot folytat.

Gondolná,hogy a rendszertelen, kevés mozgás, elhízást, cukorbetegséget, vérnyomásproblémákat, kedélyállapot romlást, anyagcsere zavarokat, stresszt és depressziót is okozhaz? Ezek a betegségek már fiatalkorban megjelenhetnek. Éppen ezért, gyermekeinket célszerű kiskoruktól kezdve a sport és a mozgás szeretetére nevelni.

Az aquafitness különlegessége a nevében is megmutatkozik, ugyanis a hagyományos aerobikhoz hasonló edzést vízben végezhetjük. Az aquafitnessnek számos fajtája alakult ki, többek között; aqua aerobik, aqua jogging, aqua relax, aquastepp, aqua power, aqua tai-chi, aqua spinning, aqua walk.

Az aquafitness azon túl,hogy egészségünk megőrzésére kiváló módszer, jókedvet és jó közérzetet biztosít, frissítő környezetben. Kortól és nemtől függetlenül végezhető.

Honnan ered?

Az aquafitness gyökerei visszanyúlnak egészen az ókorig, ugyanis az emberek a víz gyógyító hatását már akkor felismerték.

Hippokratész számos megbetegedés kezelésére javasolta a vízben végezhető gyógyító terápiát.

Ezt már a római birodalomban is felismerték és alkalmazták, a római civilizációban a polgárok előszeretettel jártak különféle fürdőkbe, ahol már ezidőtájt alkalmazták a fürdőzéssel kombinált gyógykezeléseket,többek között a hidroterápiát, különféle gyógybalzsamokkal való orvoslást, masszázst és a maihoz hasonló vízben végezhető gimnasztikát.

A napjainkban népszerű aquafitnesst azonban egy amerikai katona, Glenn McWaters fejlesztette ki,akinek egy helikopterbaleset során megsérült a lába. McWaters korábban kiváló sportoló volt, a baleset után azonban orvosai végleg eltiltották a futástól.

Ő azonban nem adta fel, a rehabilitációja során a medencében különféle speciális gyakorlatsort fejlesztett ki magának, amely a lábát erősítette. Köztudott,hogy a vízben végezhető mozgás kevésbé terheli meg a szervezetet, továbbá kíméli az ízületeket. McWaters a víz felhajtó erejét használta segítségként rehabilitációs gyakorlatai során.

Jótékony hatása

Mivel nem terhelődnek általa izületeink, így bárki végezheti a mozgást, kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül. Ezen mozgásforma hatására izmaink rugalmasak lesznek, anyagcserénk és keringési rendszerünk felélénkül. Tartásunkat és állóképességünket nagymértékben javíthatjuk. Különféle ízületi problémák esetén is gyógyír. Hatására vérnyomásunk csökken, szív- és érrendszerünket, a légzőrendszerünket, valamint anyagcserefolyamatainkat és emellett az egész szervezetünk működését képes kedvezően befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, hatására a szellemi teljesítmény fokozódik.Csontritkulás esetében javítja az ideg-izom koordinációt,mindeközben izmainkat nem terheli meg.

A vízben testünk ellazul, lelkünk feltöltődik. Az edzés során boldogsághormon szabadul fel, így a depresszió és a stressz kezelésében is jelentős szerepet játszik.

 

(Forrás: lelkielet.hu;tankönyvtar.hu l Kép: trend.at)