Jump to content

Miért hazudunk, ha a súlyunkról van szó?

2016. 09. 15. 18:07

Kevesebb kalóriát vallanak be a britek, mint amennyit valóban elfogyasztanak, ezzel félrevezethetik a szakembereket, akik az elhízás megfékezésén dolgoznak derült ki egy brit kutatásból.

A kutatást végző Viselkedésértés Kutatócsoport (Behavioural Insights Team, BIT) kimutatta, hogy a tudományos és gazdasági kutatási adatok alapján a brit felnőttek átlagosan fejenként 3000 kalóriát, a kérdezésen alapuló hivatalos felmérések szerint azonban csak 2000 kalóriát fogyasztanak. A BIT szerint ez megmagyarázza, miért nő az elhízottak aránya, miközben a felmérések évtizedek óta azt mutatják, hogy az emberek kevesebbet esznek.

Számos hivatalos vizsgálat – köztük az országos étrendi és táplálkozási felmérés (National Diet and Nutrition Survey) és a megélhetés költségei és az élelem vizsgálata (Living Costs and Food Survey) adatai alapján az elmúlt évtizedekben csökkent a megvásárolt és elfogyasztott étel mennyisége – azonban az elhízás aránya folyamatosan nő.

A BIT kutatói kijelentették, ha a felmérésekben közölt kalóriamennyiségek megfelelnének a valóságnak, a brit lakosság átlagos testsúlya csökkenne. A BIT tudományos kutatások, köztük az emberek átlagos napi kalóriaégetésének kémiai elemzése alapján azt találta, hogy a britek napi 1000 kalóriával többet visznek be, mint amennyit a felmérésekben bevallanak.Az országos vásárlási adatok szintén azt mutatják, hogy az emberek több élelmet vesznek, mint amennyit a vizsgálatok kérdései során állítanak. A kutatók szerint több oka lehet, hogy az emberek nem pontosan számolnak be az elfogyasztott étel mennyiségéről: a pár falatnyi rágcsálnivalót valószínűleg nehéz fejben tartani, a fogyni akaró emberek kevésbé valószínű, hogy őszintén nyilatkoznak az evési szokásaikról, valamint a felmérésekben egyre kevesebben vesznek részt.

Azt is megvizsgálták, vajon a testmozgás csökkenése okozza-e az elhízási arányok növekedését. Ha valóban a kevesebb mozgás lenne egyedül felelős a hízásért, akkor minden egyes brit felnőttnek napi több mint három és fél órával kevesebbet kellett volna gyalogolnia a 70-es évekhez képest, hogy a testsúlyváltozást megmagyarázza.A BIT tudósai szerint az irányelveket kidolgozó szakembereknek többet kellene foglalkoznia a kalóriacsökkentés, mint a testmozgás népszerűsítésén.

A vezető kutató szerint“A sport egészséges, jót tesz a szívnek, ám az elhízás ellen sokkal hatásosabb a kalóriák visszafogása.

 

(Forrás: lelkielet.hu; hirado.hu l Kép: pixabay.com)