Jump to content

Mit sportoljunk a hideg beköszöntével?

2016. 10. 17. 14:00

Azoknak, akik rendszeresen sportolnak a rossz idő sem veheti kedvüket a rendszeres sporttól, a mozgás okozta örömtől és felszabadultság érzésétől. Arra azonban ügyeljünk, hogy ruházatunk az éghajlatnak megfelelő legyen, ugyanis a fokozott izzadás hatására, testünk könnyen meghűlhet.

 

Mire figyeljünk ha rossz időben edzünk?

Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a hideg időben történő edzésekhez. Ha valaki náthás, beteg ne erőltesse az edzést, ugyanis könnyen ronthat állapotán. Mindig ügyelni kell a megfelelő öltözetre, ugyanis könnyen megfázhatunk. Cipőből mindig válasszunk vízállót, így elkerülhető a kellemetlen beázás és az ennek következtében kialakuló esetleges felfázásos betegségek. Edzés előtt akárcsak a nyári időszakban mindig bemelegítéssel kell kezdeni!

Annak ellenére, hogy hideg az idő a mozgás hatására szüksége van szervezetünknek a folyadékpótlásra, ezért mindig igyál egy-egy edzés közben, és után! Szabadtéri sportoknál fontos, hogy a hidegben köss sálat az orrod elé, vagy használj maszkot!

Melyek azok a sportok amelyeket rossz időben is célszerű végezni?

Futás

A futás az egyik legnépszerűbb sport, hiszen bármikor és bárhol végezhető, és még fizetned sem kell érte. Mindemelett kiválóan formálja a testet, és gyógyír számos egészségügyi problémára. A futás az embert energiával tölti fel, segít legyőzni a stresszt és hatására a frusztráló érzésektől is megszabadulhatunk. A futás előnye, hogy megfelelő felszerelésben, bármely évszakban űzhető, lelkünknek pedig remek élmény, a nyári, őszi, téli táj váltakozása, a pompás környezet. Fontos azonban, hogyha hidegben futni megyünk nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő bemelegítésre, ugyanis a hideg beköszöntével az izmok lassabban melegednek be, kötöttebbek, ennek hatására nagyobb a sérülésveszély. A másik amire fontos odafigyelni, az a megfelelő öltözet, ha lehet kerüljük a pamutból készült darabokat, ugyanis azok magukba szívják és megtartjá a verejtéket, emiatt könnyen megfázhatunk. Válasszunk szintetikus anyagokat, a gyapjút vagy a kettő kombinációját, de már kaphatóak direkt erre a célra készült polár felsők is, melyek szintén hasznosak a hideg időszakban. Erős szélben ajánlott a széldzseki viselete. A sportruházat kiválasztásánál figyeljünk az aktuális kinti hőmérséklere, vigyázzunk nehogy túlöltözzünk és nagyon megizzadjunk, hiszen az is betegségekhez vezethet, ahogyan az is, ha nagy hidegben nem veszünk sapkát, kesztyűt és sálat.

Kerékpározás

A kerékpározás remek program, sport, és kikapcsolódás egészen az első fagyok beköszöntéig. Sokan azt gondolják a bicikliknek a garázsban a helyük, az ősz beköszönötével, azonban ekkortájt a színpompás tájak miatt különös élményt nyújthat a tekerés. Ha biciklire pattannánk ebben az időben, ne feletkezzünk meg a melegebb ruhákról, a széldzsekiről, sálról, sapkáról, és mivel jóval korábban sötétedik, mindig legyen rajtunk láthatósági mellény, testi épségünk megőrzése érdekében.

Túra, Kirándulás

Az őszi és a téli táj látványa igazán lenyűgöző, így a nagy hidegek ellenére sokan előszeretettel túráznak, kirándulnak, kalandozank, a csodás őszi természetben. Ruházat tekintetében a réteges öltözködés fontos, és lehetőleg olyan ruhákat válasszunk, amiben könnyen tudunk mozogni és nem szorít, mivel ekkor a vérkeringés hatékonysága csökken. Alulra mindenképpen jól szellőző darabokat, míg felülre szélálló ruhát húzzunk, így a hideg és a szél is elviselhetőbb lesz számunkra. Legyen nálunk esőkabát, olyan cipő amely vízálló, valamint aminek a talpa nem csúszik. Ugyanis a vizes, párás, nyirkos talaj, a levelek könnyen életveszélyessé, csúszóssá tehetik a számunkra korbábban már ismert és biztonságosnak tartott útszakaszt.Éppen ezért a legnagyobb hangsúly a túrabakancs kiválasztásán van. Olyat válasszunk, ami biztosan tartja a bokát, talpa mélyen redőzött, vízálló és lehetőleg jól lélegző is legyen, hogy még véletlenül se izzadjon bele a lábunk.

Természetesen ezeken a sportolási lehetőségeken kívül, az edzőtermi edzések, az otthoni torna lehetősége mind a rendelkezésünkre áll egész évben. Az egészséged, tested-lelked egyensúlya érdekében ajánlott valamiféle mozgást végezni, évszaktól függetlenül.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)