Jump to content

Ketogén diéta, mely megoldás lehet a fejfájásra és a súlyfeleslegre egyaránt!

2016. 11. 18. 17:14

Olasz kutatók szerint, egy hónap alatt csökkenthető a migrénes rohamok száma, ha az ember a magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú ketogén diétát követi.

 

A kutatók szerint, a ketontestek gyulladáskeltő hatása jóval kisebb, mint a glükózé éppen ezért csökkenthető általa a migrénes rohamok száma. A kutatási adatok szerint, a ketogén diétát követők körében nem csak a migrénes rohamok száma csökkent, de a fájdalom időtartama is.

Mi is az a ketogén diéta?

Egy olyan magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú diéta melyet eredetileg, epilepsziás betegek, elsősorban gyerkek kezelésére fejlesztettek ki. De kiváló módszer autoimmun betegségek, túlsúly és migrén gyógyítására is.

A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítjük szervezetünket, hogy a zsírokból fedezze enerigaszükségletét. A diéta során minimális szénhidrát jut a szervetetbe, az is csak lassan felszívódó szénhidrát formályában. A szervezetünk normál működése során, a szénhidrátokat a szervezetünk glükózzá alakítja, majd egész testünkben felhasználódik. A ketogén diéta során a szénhidrátok hiányában a zsír nem a megszokott anyagcsere folyamat során bomlik le, hanem a szervezet a zsírokból állítja elő a számára szükséges energiát. A ketogén diéta alatt a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ezesetben a glükóz helyett, a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A ketózis, azaz a vér és az agy magas ketonszintje hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.

A diéta során fogyasztható ételek:

  • hús (marha,csikre,hal, kacsa, liba)
  • zöldségleves
  • zsír (liba,kacsa,sertés)
  • tojás
  • zöldségek (répa, cukkini, uborka, gomba, hagyma, tökfélék, saláták...stb)

A gyümölcsfogyasztás kerülendő, azonban citrusfélék fogyasztása kis mértékben megengedett. A ketogén diéta során fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, az Omega3 szedése,(erős gyulladás csökkentő hatással bír), valamint a D-vitamin pótlására is ügyelni kell. A hiányzó vitaminokat mindenesetben magas dózísú vitaminokkal kell pótolni.

(Forrás: lelkielet.hu, paleo-dieta.hu l Kép: pixabay.com)