Jump to content

Hozd formába tested-lelked, sportolj rendszeresen

2017. 01. 10. 19:30

A rendszeres mozgás csodákat művelhet testünkkel és lelkünkkel egyaránt. Senki kedvét ne vegy el a hideg időjárás egy kiadós edzéstől, ugyanis testünk hálás lesz érte.

Légy boldog, növeld önbizalmad…

A mozgás lelkünkre gyakorolt hatása a sport közben beinduló dopamin termelődéssel magyarázható. A legkönnyebb mozgásformák hatására is beindul agyunkban az úgynevezett boldogsághormon termelődése, melytől energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válhatunk. Egy 1-1,5 órás edzés után, nem csak a kedélyállapotodban áll be változás, de életettel és lendülettel telivé válhatsz.

Sokan úgy gondolják, a rajtuk található súlyfelesleg miatt, esetleg kinézhetik, vagy kigúnyolhatják őket az edzőtermekben, vagy a különféle aerobikés fitness órákon. Éppen ezért halogatják az edzések bárminemű formáját. Ne így állj hozzá! Zárd ki a külvilágot, csak az a fontos, amit Te szeretnél.

Az edzés nem csak az alakodat formálja át, ha kitartó és elszánt vagy, az önbizalmadat is az egekbe repíti. Igaz a mondás, miszerint, „Ép testben, ép lélek”, hiszen, ha elfogadod önmagad olyannak, amilyen vagy, és kész vagy tenni azért, hogy egészséged érdekében tested átalakuljon, energiával teli legyen, ne hagyd, hogy mások elvegyék a kedved. Amint eléred az álomsúlyod, feszesebb és izmosabb lesz a tested, meglátod másoknak is fel fog tűnni, hogy jobban érzed magad a bőrödben, és tested-lelked harmóniája újra helyreáll.

A mozgás hatása az egészségre...

Orvosilag bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgés csökkenti a stresszt, a szorongást, a frusztrációt és a depresszió kialakulását. Tested a mozgás hatására ugyanis felrfrissül, megnyugszik, a gátlások és a frusztráló gondolatok felszabadulnak. A mozgás az egyik legjobb módszer, ha kikapcsolódásra, megnyugvásra vágyunk. Szervezetünk endorfin és dopamin termelődése beindul, kedélyállapotunkra a boldogság érzése lesz a jellemző. Megfelelő mozgásformákkal a már meglévő depresszió is kezelhető, ugyanis a noradrenalin és a szerotonin termelődés hatására szervezetünk megnyugszik, ellenáll a stressznek, éppen ezért a mozgás kiváló antidepresszánsként is alkalmazható.

A mozgás a memóriánkat, valamint kreativitásunkat is javíthatja, ugyanis hatására a szervezetben megnő az oxigénellátás, agyunk és vérkeringésünk felfrissül, ezáltal szellemileg is fittebbek és frissebbek leszünk. Kutatások szerint, nem csak megőrizhetjük vele emlékezőképességünket, de a már bekövetkezett memóriaromlás rendszeres és intenzív sportolással javítható.

Egészségügyi szempontól a sportolás nem csak az izmokat, csontokat és az ízületeket erősíti. Testtartásunkon is javíthatunk, kiküszöbölhetjük a különféle ízületi fájdalmakat, mindemellett tüdőnket és a légutat is erősíthetjük, ezáltal csökkenthetjük az asztma kialakulásának esélyét. A rendszeres mozgás a vérnyomást is segít helyreállítani, fontos azonban odafigyelni, hogy mielőtt rendszeresen sportolnánk konzultáljunk kezelőorvosunkkal az esetlegesen fennálló vérnyomásproblémákról. Ugyanis sportolás előtt szükséges beállítani a vérnyomást, valamint az ennek megfelelő sporttevékenységet kiválasztani. A rendszeres testmozgás valóban vérnyomáscsökkentő hatással bír, valamint segít a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. Vérnyomásprobléma esetén, orvosi konzultáció után, a lassú kocogás, az úszás,a kerékpározás vagy könnyebb edzőtermi gyakorlatok végzése ajánlott.


 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)